Насловна Најновије Попуњеност затвора у Српској око 60%, нема жалби на услове

Попуњеност затвора у Српској око 60%, нема жалби на услове

68
0

Попуњеност казнено-поправних завода /КПЗ/ у Републици Српској, износи око 60 одсто, највећа процентуална попуњеност забиљежена је 2018. године, али је у протекле три године знатно смањена, речено је Срни из Министарства правде Српске.

Из Министарства су подсјетили да су сва лица на издржавање казне затвора или мјере притвора, смјештена у шест казнено-поправних завода – Бањалуци, Требињу, Источном Сарајеву, Бијељини, Фочи и Добоју, те да се није десило да буду враћена, јер има довољно капацитета.

Женска осуђена лица казну служе у Казнено-поправном заводу у Источном Сарајеву у Одјељењу за жене, а процентуална попуњеност у односу на смјештајне капацитете износи око 71 одсто.

Када је ријеч о малољетницима, из Министарства су навели да се они смјештају у Васпитно-поправни дом у Бањалуци или у Одјељење малољетничког затвора /дио организационе структуре Казнено-поправног завода Источно Сарајево/, а у зависности од кривичног дјела и његове посљедице, те степена кривичне одговорности и друге битне чињенице.

„У Казнено-поправном заводу Бањалука налази се Одјељење Васпитно-поправног дома у који се смјештају малољетна лица мушког пола на извршење васпитне мјере упућивања у васпитно-поправни дом у трајању од најмање шест мјесеци, а највише четири године“, прецизирали су из Министарства.

Из Министарства су навели да је према статистици и број малољетника упућених у ову установу у посљедње три године знатно мањи у односу на претходни период, те додали да се у Одјељењу малољетничког затвора број лица на издржавању казне протеклих пет година кретао од нула до два.

Када је ријеч о о условима боравка осуђених и притворених лица, из Министарства су навели да жалби није било на смјештај, хигијенске услове, исхрану, као ни посјете или ванзаводске погодности, задовољавање вјерских потреба.

Томе у прилог, поручили су из Министарства, говори и чињеница да чланови Одбора Народне скупштине Републике Српске за представке, приједлоге и друштвени надзор нису уочили недостатке у раду у било којој установи за извршење кривичних и прекршајних санкција приликом посјете казнено-поправних завода.

„То подразумијева и Казнено-поправни завод Добој, за који су констатовали да је стање безбједности веома добро, као и да су ријешене притужбе затвореника за кашњење у исплати накнаде за њихов рад“, навели су из Министарства.

Упућивање осуђених и кажњених лица на издржавање казне затвора и малољетника на издржавање казне малољетничког затвора и извршење васпитне мјере, врши се према полу, врсти и дужини казне затвора, врсти кривичних дјела, ранијој осуђиваности, мјесту пребивалишта, односно боравишта осуђеног лица, врсти васпитне мјере те врсти мјере безбједности.

Из Министарства су нагласили да запослени у казнено-поправним заводима у Српској свој посао раде стручно и у складу са законом.

Казнено-поправни заводи у Добоју, Требињу, Источном Сарајеву су затвореног, док су у Бијељини, Фочи и Бањалуци отвореног типа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКонаковић: СДА блокирала 70 милиона евра из ЕУ
Сљедећи текстДодик: Да постоји нека кривична одговорност, Американци би то искористили против мене