Насловна Вијести Пораст ризика од рецесије у еврозони

Пораст ризика од рецесије у еврозони

267
0

Ризик од рецесије у еврозони расте, упозорили су економисти које је анкетирала америчка новинска агенција „Блумберг“.

Стручњаци су као главне факторе за растућу рецесију навели недовољне количине природног гаса и инфлацију, која је на рекордним нивоима.

Вјероватноћа значајног контраховања наводно је порасла на 45 одсто са 30 одсто у претходној анкети. Тај проценат износио је 20 одсто прије руске специјалне војне операције у Украјини, која је довела до санкција Русији и смањења протока руског гаса, највише у Њемачку.

– Предвиђамо рецесију на основу већ спроведеног ембарга на нафту и ефекта већих улазних цијена на индустрију – изјавио је стратег у Робобанци Ерик-Јан ван Харн.

Он је додао да њемачка економија већ успорава и да је у току јасан тренд опадања, пренијела је Раша тудеј.

Нагли пораст животних трошкова широм Европе утиче на компаније и муштерије, које су тек почеле да се враћају на нивое трошења и производних капацитета од прије пандемије ковид 19. У исто вријеме, смањена испорука руског природног гаса представља пријетњу по залихе енергије за зиму.

Аналитичари и даље предвиђају врхунац инфлације у еврозони у овом тромјесечју. Прогноза инфлације већа је у односу на претходну анкету, мада се очекује да ће раст цијена успорити до циља Европске централне банке /ЕЦБ/ од два одсто у 2024. години.

Економисти предвођени Џејмсом Роситером у канадској инвестиционој банци Ти-Ди секјуритис, која пружа и финансијске услуге, сматрају да ће еврозона ући у блажу рецесију у другој половини године, али да то неће бити довољно за смањење потражње да се инфлација врати на циљ, чиме ЕЦБ остаје на путу постепеног повећања каматних стопа.

 
ИЗВОРагенције
Претходни текстРадови на побољшању саобраћајне инфраструктуре у Шековићима
Сљедећи текстУ петак отварање Међународне ликовне колоније