Насловна Вијести Источно Сарајево Почела гасификација Јахорине и Пала

Почела гасификација Јахорине и Пала

385
0

На Јахорини и Палама, већ је почела реализација пројекта гасификације, речено је данас на састанку министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Kошарца и директора предузећа „Сарајево-гас“ из Источног Сарајева, Недељка Елека.

Kошарац је рекао да, са аспекта међународних обавеза које се односе на екологију, БиХ има преузете обавезе, те да се уз координацију са надлежним ентитетским тијелима заговарају одређене политике.

„Наш став је да је гасификација надлежност ентитета и закон о гасу на нивоу БиХ не може бити донесен с обзиром на чињеницу да је то уставна материја Републике Српске и Федерације БиХ, али то не значи да не можемо на адекватан начин сарађивати, како бисмо рјешавали нагомилане проблеме са аспекта екологије и животне средине, као и обезбјеђења нових енергената“, каже Kошарац.

Он истиче да треба рећи да је гас данас „ин“ у свијету и да треба видјети како омогућити адекватне интерконекције на гасоводе, како би се обезбиједиле значајне количине гаса за становнике Српске и Федерације.

Kошарац је навео да је амбиција Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, у складу са уставним надлежностима, да се у партнерству са ентитетским структурама заговара потписивање међународних споразума који подразумијевају имплементацију јужне интерконекције која је значајна за ФБиХ, али и нове, источне која је значајна за Републику Српску.

„То је важно радити истовремено. Неке процјене говоре да је потребно добити мишљење надлежних тијела и вјерујем да ће она бити мотивисана да то ураде што прије, како бисмо до љетне паузе могли имати споразуме на Савјету министара, а касније по процедурама и на другим нивоима како би то била добра основа за даље активности када је у питању гасификација Републике Српске и Федерације БиХ“, истакао је Kошарац.

Он је оцијенио да Република Српска сигурно неће оспоравати гасификацију Федерације БиХ.

„Важно је да и ФБиХ престане са праксом да оспорава такве пројекте и интересе Републике Српске и вјерујем да са примјерима лоших пракси, када је то Федерација радила, треба престати и да требамо бити мотивисани да имамо адекватне политике када је у питању гасификација и са аспекта заштите животне средине и обезбјеђења енергената за становништво како Републике Српске, тако и ФБиХ, али и за пословну заједницу у цјелини“, напоменуо је Kошарац.

Он сматра да по том питању политичких предрасуда не би требало бити.

Према његовим ријечима, са аспекта преузетих енергетских пакета од стране БиХ, у домену својих надлежности Република Српска је имплементирала све задате стандарде Европске енергетске заједнице из области енергетике прије свега из области електричне енергије и гаса.

„Жао ми је што је застој у Федерацији евидентан али вјерујем да на темељу задњег Самита енергетике у Неуму и аката које је припремило надлежно тијело у Влади ФБиХ да ће и они сустићи Републику Српску у томе како бисмо коначно кроз координирајућу улогу хармонизовали активности када је ријеч о међународним препорукама и са аспекта `Софијске декларације` и Уговора о успостављању Енергетске заједнице“, истакао је Kошарац.

Он каже да га радује чињеница да постоји визија локалне компаније „Сарајево-гас“ у Источном Сарајеву и подсјетио да је Сарајево најзагађенији град у зимском периоду готово у цијелом свијету.

„Ово је јасна политика да се обезбиједе довољне количине гаса и да се постојећа мрежа прошири у доњем дијелу Источног Сарајева, а и да се прошири гасовод на Јахорину и Пале“, оцијенио је Kошарац и додао да је ријеч о визији која заслужује подршку свих нивоа власти.

Он је напоменуо да на скијалиштима Јахорине, као и на свим подручјима треба водити рачуна о екологији и да је то једна од добрих мјера.

„Kао што је била добра мјера Олимпијског центра да ради вјештачко осњежавање, исто тако је добра политика ове компаније, градских и локалних структура да се обезбиједи гасификација за Јахорину што ће бити потврда да је Јахорина лидер и да је Република Српска добро мјесто за улагање“, оцијенио је Kошарац који је увјерен да ће се имплементирати развојни планови ове компаније.

Директор предузећа „Сарајево-гас“ из Источног Сарајева Недељко Елек, рекао је да упркос чињеници да је тек почетак јуна, у овом предузећу размишљају о зими и гријању и да се са сигурношћу може рећи да ће бити довољно гаса.

„Сигурно ћемо имати једну од најбољих цијена у Европи“, истакао је Елек.

Он је додао да и поред чињенице да су „тешка времена“ и велика криза, и даље желе да инвестирају у гасну мрежу и гасну инфраструктуру.

„У најскорије вријеме почињемо са изградњом гасовода од Источног Сарајева до Јахорине и са једним краком до Пала. У овој години можемо очекивати гасификацију тог подручја“, најавио је Елек.

Елек је оцијенио да су то огромни пројекти за које је потребна подршка свих нивоа власти, градских, општинских, Владе Републике Српске и Савјета министара.

„Данас смо заједно констатовали да ће носилац тих активности бити Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара“, навео је Елек и додао да ће се врло брзо осјетити ефекти данашњег састанка.

Он је навео да ће гасовод ићи трасом преко Требевића и да се на Јасику спуштају према Палама, а други крак иде према Јахорини.

„То су два правца на којима дјелујемо већ данас и сигурно ћемо реализовати ове пројекте“, најавио је Елек.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстАндрић: Скупштинска већина одлукама блокира град
Сљедећи текстЈахорина, талент камп 2022, РТВИС(ВИДЕО)