Насловна Вијести Почела примјена споразума о личним документима

Почела примјена споразума о личним документима

195
0

У поноћ је почела примјена споразума о слободном преласку административне линије између Косова и централне Србије.

Укинуто је издавање излазно-улазног документа који је грађанима Косова који немају српска документа издаван од српске полиције на административним прелазима, речено је Срни у косовској полицији.

Из полиције истичу да су нестали редови који су стварани због обраде документације са ознаком РКС јер се сада обавља обична провјера и уношење података о путницима и возилима која прелазе са једне на другу страну прелаза.

На прелазима са српске стране истакнут је дисклајмер на којем на енглеском и српском језику пише да се „пропуштање возила и путника са ознаком РКС спроводи искључиво због олакшања кретања“, те да се том одлуком не задире у одредбе Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Ситуација на цијелом подручју Косова и Метохије је стабилна и мирна.

Припадници Кфора и даље су на свим „спорним тачкама“, у мјесту Рударе на путу Косовска Митровица-Лепосавић и Зупче на путу Косовска Митровица-Зубин Поток на којима су Срби 1. августа поставили барикаде у знак противљења уредби о реципрочним мјерама, улазно-излазним документима.

Од данас почиње да тече двомјесечни рок за пререгистрацију возила са таблицама које издају измјештена одјељења МУП-а Србије са Косова са називима гарадова ПЕ /Пећ/, ПР /Приштина/, КМ /Косовска Митровица/, ЂА /Ђаковица/, УР /Урошевац/ и ГЛ /Гњилане/.

Овом одлуком, како је најавио предсједник привремене владе Косова Аљбин Курти, дата је могућност да се обави пререгистрација свих возила на РКС до краја октобра без наплате царине и пореза, али уз услов да је возило било у власништву подносиоца захтјева прије 30. априла ове године.

У полицији су рекли Срни да се возила са српским регистарским ознакама са називима градова са Космета слободно крећу углавном по сјеверу Косова, али се возачима дијеле обавјештења о условима и року пререгистарције. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстМјестимично мокри коловози
Сљедећи текстБјелица честитао први дан школе