Насловна Магазин Култура Почела прослава на Газиместану

Почела прослава на Газиместану

326
0

На Газиместану је почела прослава Видовдана, а Његова светост патријарх српски Порфирије служиће на овом мјесту парастос косовским јунацима и свим новомученицима.

Свету архијерејску видовданску литургију и одлазак на Газиместан обезбјеђује велики број припадника Kосовске полицијске службе који су измјестили саобраћај кроз Грачаницу, а свим возачима који планирају одлазак на Газиместан, уручене су пропуснице.

Патријарх Порфирије поручио је данас у бесједи након литургије у порти манастира у Грачаници да се Срби кад год дођу на Kосово и Метохију враћају себи, јер ово јесте мјесто њиховог рођења, гдје су поникли, родили се за Христа, за цркву и његово јеванђеље.

Он је нагласио да без Грачанице, без Видовдана и свих светиња на Kосову и Метохији Срби напросто нису оно што јесу, односно „нису оно нашта их је Господ позвао“.

Предсједник Бањалучког Одбора за помоћ Србима на Kосову и Метохији, упутио је јутрос из Манастира Грачаница у име Одбора честитку свим Србима, посебно Србима на Kосову и Метохији, свештенству, монаштвима и сестринствима поводом Видовдана.

„Сретан што се послије двије године забрана уласка на територију Kосова и Метохије налазим у Грачаници, на Светој архијерејској видовданској литургији и желим да у име Одбора честитам велики празник, дан без кога не бисмо постојали“, рекао је Арлов за Срну.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБрнабићева сутра у Београду прима Абазовића
Сљедећи текстБрој настрадалих у хладњачи повећан на 50