Насловна Најновије Почели “Дани митрополита Амфилохија“

Почели “Дани митрополита Амфилохија“

205
0

У Подгорици је почела духовно-културна манифестација „Дани митрополита Амфилохија“, коју организује Митрополија црногорско-приморска и свештено братство подгоричког Саборног храма, поводом друге године од његовог упокојења.

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, синоћ је наступило више гуслара, а Максим Војводић је представио свој нови албум „Kапела“ посвећен, како каже, завјету блаженопочившег митрополита Амфилохија и обнављању Његошеве капеле на Ловћену.

Великом броју присутних обратио се протојереј Никола Пејовић, који је у име Његовог преосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија, благословио ово сабрање.

Пејовић је рекао да је митрополит Амфилохије на величанственим литијама „загрлио свој народ“.

„Нама генерацијама које иза њега долазе остаје да слиједимо његово дјело, да чујемо његову ријеч и да остваримо оно што је био његов главни мотив, а то је да идемо до Христове побједе“, нагласио је Пејовић.

У другом дијелу вечери обратио се и потомак владике Василија Петровића – Иван Петровић Његош, који је рекао да је уз Цркву и вјеру, епска пјесма пјевана уз гусле, један од носећих стубова опстанка и развоја Црногораца кроз вијекове и тешка времена.

Манифестација „Дани митрополита Амфилохија“, биће настављена вечерас Дјечијом академијом под називом „Дјеца своме митрополиту Амфилохију“, која ће бити одржана у 19.00 часова у крипти подгоричког храма.

ИЗВОРсрна, фото Дан
Претходни текстКоловози клизави, магла смањује видљивост
Сљедећи текстОбиљежавање 150 година од освештања Саборног храма у Сарајеву