Насловна Вијести Република Српска Почело обиљежавање 27 година од страдања Срба у “Олуји“

Почело обиљежавање 27 година од страдања Срба у “Олуји“

282
0

У Новом Граду је почело обиљежавање 27 година од страдања Срба у агресији Хрватске на Републику Српску Kрајину, у августу 1995. године, када је протјерано више од 220.000 Срба из Хрватске.

Парастосу у храму Светих апостола Петра и Павла присуствују представници Документационо-информационог центра „Веритас“, општине Нови Град и грађани.

Након парастоса биће прислужене свијеће према „мосту спаса“ на ријеци Уни, а са моста ће у воду бити спуштен вијенац.

У августу 1995. године „мост спаса“ прешло је 100.000 избјеглица из Републике Српске Kрајине, углавном са подручја Баније, Kордуна и Лике.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону, у 12.00 часова биће служен помен и положено цвијеће код спомен-крста у овом мјесту који је 2012. године подигао „Веритас“ за шест цивила страдалих у августу 1995. године.

Осим тога, након помена у Новом Граду данас ће у Бањалуци ће бити положени вијенци на Пердувовом гробљу, те на Новом гробљу.

Обиљежавање се наставља сутра кад ће у 11.00 часова бити служен парастос и положени вијенци код спомен-крста на Петровачкој цести, а у 12.00 часова планирана је посјета спомен-собе у Дринићу.

ИЗВОРсрна, фото DW
Претходни текстХан Пијесак: Сутра почиње програм обиљежавања славе цркве и општине
Сљедећи текстУхапшена жена коју тражи полиција из Источног Сарајева