Насловна Најновије Почео састанак политичких лидера о заштити имовине Српске

Почео састанак политичких лидера о заштити имовине Српске

139
0

У Бањалуци је почео састанак представника извршне власти и парламентарних странака на којем би требало да буде потписана изјава о заштити имовине Српске.

Састанку у Народној скупштини Републике Српске присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри и представници Српске у заједничким институцијама.

На састанку су и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НПС-а Дарко Бањац, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак и НДП-а Бојан Шапурић.

Састанку се нису одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред.

Данашњем догађају претходио је састанак одржан у петак, 21. априла, у Палати Републике на иницијативу предсједника Српске Милорада Додика, након што су бошњачки политички представници потписали изјаву о будућем дјеловању када је ријеч о имовини.

Између осталог, у радној верзији изјаве коју данас треба да потпишу Додик и остали политички лидери наводи се да Српска неће учествовати у расправи у Парламентарној скупштини БиХ о овом питању, јер је Дејтонским мировним споразумом ријешено питање имовине.

Припрема се и одлука о повлачењу судија из реда српског народа из Уставног суда БиХ, а у складу с наведеним, истиче се да ће Српска понудити Федерацији БиХ споразум о мирном раздруживању ако се настави антиуставно дјеловање Уставног суда БиХ.

Тада су се позиву на састанак предсједника Српске одазвали представници свих парламентарних странака, укључујући и в.д. предсједника СДС-а Милана Миличевића, док су позив одбили ПДП и Листа за правду и ред.

 

ИЗВОРсрна/фото ртрс
Претходни текстПоклон општине – дружење пензионера у Вишеградској бањи
Сљедећи текстСутра захлађење и пљускови са грмљавином