Насловна Магазин Култура Почео фестивал европског филма на Палићу (ФОТО)

Почео фестивал европског филма на Палићу (ФОТО)

200
0

Уручењем награде „Александар Лифка“ познатом српском сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу на Палићу, код Суботице, свечано је отворен Фестивал европског филма.

Ковачевић је престижну филмску награду добио за изузетан допринос европској кинематографији.

Награду му је уручила легендарна глумица Мира Бањац, која је истакла да су се у лијепој умјетности, каква је филмска, среле и препознале двије јаке биографије.

– Срела су се двојица људи и препознали у овој лепој уметности, две јаке и значајне биографије. Лифка који је симбол овог фестивала и Ковачевић – рекла је Мира Бањац, која је и почасни предсједник Савјета Фестивала европског филма.

Захваљујући на признању, Ковачевић је истакао да је почаствован што му је награду уручила Мира Бањац, која је његова „драга пријатељица и сарадница“.

„Мира је најкомплетнија глумца у историји српске глуме. Кад то кажем мислим на силне, велике улоге у озбиљним телевизијским серијама, на филмове које су остали озбиљни велики, који су и данас међа и граница, а мислим и на позоришне представе“, рекао је Ковачевић.

Мира Бањац уручила награду Душану Ковачевићу (Фото: Танјуг/ Палић филм фестивал)

Директор Фестивала Радослав Зеленовић нагласио је да се Ковачевић нашао, како се изразио, у добром друштву.

„Ковачевић се обрадовао награди, јер се међу њеним добитницима налазе и Милена Дравић и Мира Бањац, глумице које су на посебан начин обележиле филм у Србији и бившој Југославији“, рекао је Зеленовић.

Свечаност уручења награде и отварања Фестивала одржана је на Љетној позорници Палић.

Душан Ковачевић спада у ред значајних српских књижевника, драмских и филмских писаца, као и редитеља, који је режирао култна филмска дјела чија је вриједност препозната и у Европи.

Синоћ је приказан и филм у такмичарској конкуренцији „Рабије Курназ против Џоржа В. Буша“ Андреаса Дресена.

Фестивал европског филма Палић трајаће до 22. јула, а биће приказано више од 130 филмова у 15 селекција и програмских цјелина.

Александар Лифка /1880 – 1952/, према коме награда носи име, био је један од пионира кинематографије у централној Европи.

Од 1900. године, осим приказивања филмова у свом путујућем биоскопу, бавио се и снимањем филмова, као и компоновањем филмске музике.

Лифка је 1911. године отворио први стални биоскоп у Суботици.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстОд августа пет нових лијекова на рецепт
Сљедећи текстЖаклин Настић изнијела у Бундестагу другачије ставове о БиХ од Адиса Ахметовића (ВИДЕО)