Насловна Вијести Република Српска Почиње емитовање серије “Пад” рађене по мотивима књиге Жарка Лаушевића

Почиње емитовање серије “Пад” рађене по мотивима књиге Жарка Лаушевића

131
0

 Дуго очекивана домаћа серија “Пад”, редитеља и сценаристе Бојана Вулетића, која је рађена по мотивима књиге “Година прође, дан никад”, глумца Жарка Лаушевића биће премијерно емитована сутра у 21 час, на каналу Суперстар ТВ.

Укупно ће имати осам епизода које ће бити емитоване викендом, а главну улогу игра Милан Марић који глуми лик глумца Ивана Маслаћа, чији је карактер инспирисан животном драмом Лаушевића и емотивним и животним падом из наслова пројекта.

– Сви вас припремају за успон, а нико вам не прича о паду и како тај пад изгледа. Очигледно је то инспиративна тема. Ко смо ми после тог пада? Ко смо ми док падамо? То су све неке непознанице којима смо ми покушали да се бавимо. Улаз у овај процес значио је питање на које нико од нас не воли да одговара, не воли да се бави па ни ја. Јер не знамо шта значи пад и где ћемо ми да паднемо – рекао је Марић.

Популарни глумац додаје да је причао с Лаушевићем, али не о самој роли већ о његовом уласку у сам пројекат.

– Причао сам са Жарком неколико пута, заправо два пута. Једанпут смо причали уживо. Углавном је то било пре снимања. Он ме је некако позвао и као старији колега имао потребу да ми пожели срећу. Ја сам имао осећај да ми говори “ја ти верујем” – објаснио је он.

Марићу је публика вјеровала у филму “Тома” и серији “Породица”, али овога пута према ријечима режисера Вулетића, он треба да пронађе нешто непознато и захтјевно у себи, како би публици што увјерљивије представио дилеме једног човјека и једног времена.

– Мотиви из те књиге послужили су само као оквир да се, у ствари, ми бавимо и нашим неким демонима и нашим неким причама које евоцирају сва та сећања на деведесете. То је било кључно. Направити једну причу која је универзална, у којој ће се сви препознати – објаснио је  Вулетић.

Лаушевићева аутобиографска књига донијела је специфичан осврт на вријеме деведесетих, а серија приказује дијелове тог времена у којима се мијења све, што је према ријечима Бобана Јевтића, креативног директора “Фајерфлај продукције”, један од разлога зашто су кренули у ову продукцију.

– Рад на пројекту “Пад” почео је рано. То је занимљива књига, она представља важан документ о времену о којима је причао Жарко Лаушевић у тој књизи. Оно што нам је било најкомпликованије, како у једној књизи која је таквог садржаја, све је психолошка драма, како наћи праву форму да буде јасна, занимљива гледаоцу. Тако да смо дуго радили на сценарију. Прву верзију је написао Петар Михајловић, затим је Бојан Вулетић дао своју верзију и ја мислим да је сада пронађена права форма која је истовремено и захтевнија за гледаоца, али и разумљива. Након тог рада ми смо се удаљили од књиге, узели смо пуно уметничких слобода, али смо чини ми се остали у оном што је најважније, а то је у мотивима о којима ова књига говори – навео је Јевтић.

Ауторску екипу осим Вулетића и Петра Михајловића чине директор фотографије Душан Јоксимовић, сценограф Аљоша Спајић и костимограф Драгица Лаушевић. Осим Марића у серији играју и Крешимир Микић, Изудин Бајровић, Славко Собин, Драган Маринковић, Милица Јаневски, Анђела Јовановић, Кемал Ризвановић и други.

Заплет

Радња серије узима само основне мотиве из Лаушевићеве књиге “Година прође, дан никад”, пратећи живот глумца Ивана Маслаћа од тренутка када он и његов брат стижу до стана свог ујака, недалеко од мјеста на којем се у Подгорици управо десио сукоб с трагичним посљедицама. Прича се наставља у истражном затвору “Спуж”, гдје се главни јунак сусреће с галеријом живописних ликова од ситних лопова, криминалаца и убица, па до политичких затвореника. Паралелно, упознајемо однос Ивана и његовог оца Николе, озбиљног и рационалног човјека, с којим Иван од дјетињства има компликован однос. Ове двије приче се усложњавају и проширују, освјетљавајући с једне стране заводљив живот једне од највећих глумачких звијезда Србије и Југославије.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстПроглашена ванредна одбрана од поплава на подручју Семберије
Сљедећи текстХладно уз слаб снијег, на југу киша