Насловна Најновије Почиње конкурс за упис студената у академској 2024/2025. години

Почиње конкурс за упис студената у академској 2024/2025. години

64
0

Универзитет у Бањалуци на први циклус студија планира упис 2.640 студената, док ће на Универзитету у Источном Сарајеву мјеста бити за 1.825 бруцоша.

Млади који планирају наставак школовања након завршене средње школе већ припремају документа, и до 24. јуна, када почиње пријављивање кандидата, имају довољно времена да донесу одлуку о избору факултета.

Према конкурсу за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2024/2025. години на јавним високошколским установама, будуће бруцоше чека 4.465 индекса.

Универзитет у Источном Сарајеву планира ове године да упише 1.825 бруцоша, од чега њих 1.214 на буџет и 193 на самофинансирање. Мјеста има и за 296 страних студената и 122 ванредна.

– Имајући у виду чињеницу да средњу школу овог љета завршава још мање средњошколаца него лани, као и да много њих студије уписује у иностранству, бићемо задовољни ако не забиљежимо пад. Наравно, били бисмо пресрећни да упишемо више бруцоша него лани, али плашим се да то у оваквој ситуацији баш и није реално очекивати иако до сада никад нисмо имали бољу уписну кампању – рекао је у Разбудилнику ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

Додао је да га посебно радује што ће се ове године на Медицинском факултету у Фочи уписати пета генерација студената који предавања слушају на енглеском језику. Сада на овом факултету овај вид наставе прати око 350 студената из 21 земље свијета.

– То је јако важно за наш универзитет и Српску, али ја бих био много срећнији да уписујемо више домаћих студената, иако су нам и странци и те како важни. Они су најбољи амбасадори универзитета у Српској – казао је Кулић.

Пријаве за упис на други и трећи циклус студија на универзитетима трајаће од 24. јуна до 4. октобра, а кандидати се могу и електронски пријавити, док ће оригинална документа моћи доставити на упису.

Далибор Кесић, проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци истиче да се студенти прије пријаве требају добро информисати о свим појединостима факултета који желе уписати.

– Универзитет у Бањалуци на први циклус студија планира да упише 2.640 студената, од чега њих 1.882 на буџет и 381 на самофинансирање. Мјеста има и за 302 страна студента и 75 ванредних. Највише мјеста, када је у питању Универзитет у Бањалуци, традиционално и ове године нуди Медицински факултет и то 575, затим Електротехнички 226, док Економски нуди 224 индекса за бруцоше – рекао је Кесић.

Пријава кандидата на први циклус студија на све факултете може се извршити и електронским путем на порталу Универзитета у Бањалуци. Кандидати који конкуришу електронским путем у обавези су оригинална документа предати приликом уписа. Пријемни испити на већини факултета заказани за 1. јул у 9.00 часова.

 

ИЗВОРртвис
Претходни текстМирослав Бјелица кандидат СНСД-а за начелника општине Трново
Сљедећи текстПутин потписао закон о реструктурирању дугова Србије