Насловна Магазин Култура Почињу “Дани Војислава Лубарде“

Почињу “Дани Војислава Лубарде“

194
0

У Рогатици вечерас почиње дводневна манифестација „Дани Војислава Лубарде“ у организацији Народне библиотеке која носи име овог српског књижевника.

Манифестација ће почети у 19.00 часова у Народној библиотеци пригодним репертоаром професора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и магистра соло пјевања Дејане Хршум и професора хармонике Данијеле Газдић.

Потом ће бити промовисано ново издање књиге „Дневник ратног хирурга“ аутора Миодрага Лазића, о којој ће говорити редовни професор на Универзитету у Нишу и Филозофском факултету на Палама Горан Максимовић, Нина Вујошевић, кћерка доктора Лазића и представник издавачке куће.

Сутра, другог дана манифестације, од 19.00 часова планирано је представљање књиге „Анатема“ аутора Војислава Лубарде, а потом ће посјетиоци моћи да погледају изложбу фотографија и књига овог српског књижевника, као и цјелокупну завичајну библиотеку.

Своје стихове говориће завичајни пјесници Милад Обреновић, Мишо Лубарда и Слободан Ристовић.

Овом приликом биће уручене новчане награде најбољем читаоцу на Одјељењу за омладину и одрасле и Дјечијем одјељењу.

Војислав Лубарда рођен је у Рогатици 1930. године.

Његов други роман „Љуљашка“ био је забрањен у Сарајеву одмах након издања, а након романа „Гордо посртање“ доживио је политички прогон у Сарајеву. Свој стваралачки опус наставио је од 1975. у Београду, гдје је написао шест романа и добио НИН-ову награду за роман године за „Вазнесење“. Преминуо је у Београду 2013. године.

Народна библиотека у Рогатици је у мају 2018. добила име овог српског књижевника и потом је покренута манифестација „Дани Војислава Лубарде“ како би родни град сачувао од заборава његов лик и књижевно дјело.

ИЗВОРсрна, фото Катера
Претходни текстСутра отварање Сајма пољопривреде и туризма “Дани малине“
Сљедећи текстСтравичан судар на Алипашином Пољу у Сарајеву