Насловна Вијести Источно Сарајево Почињу “Дани Жељка Грујића”

Почињу “Дани Жељка Грујића”

84
0

Народна библиотека Пале и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву организоваће данас и сутра манифестацију “Дани Жељка Грујића” у знак сјећања на пјесника, есејисту, књижевног критичара и новинара.

Првог дана манифестације у Културном центру Пале у 19.00 часова биће организовано књижевно-музичко вече у част Грујића, у оквиру којег ће бити промовисана његова књига “Живот у фусноти”, коју је постхумно објавила Народна библиотека Пале.

Учесници програма су професори Ранко Поповић, Душко Певуља, пјесник Здравко Миовчић, књижевник Ђорђе Нешић, српски лиричар Ђорђо Сладоје, а планиран је и музички дио програма.

Сутра ће бити служен молитвени помен за Жељка Грујића у Храму Светог архангела Гаврила на Палама у 10.30 часова, најављено је из Народне библиотеке Пале.

Од 11.00 часова на Филозофском факултету биће одржан округли сто о ставралаштву Грујића и његовом доприносу књижевности и култури, на којем ће учествовати Раде Симовић, Ненад Тадић, Ђорђе Сладоје, Ранко Поповић и други.

“Позивамо све да присуством увеличају овај догађај и да заједно са нама прославите д‌јело и живот нашег драгог пријатеља и сарадника, чувајући успомену на његов изузетан допринос нашој културној баштини”, истиче се у саопштењу.

Жељко Грујић рођен је 1961. у Сарајеву.

Од почетка рата био је запослен као новинар у Срни, а од 1994. до 1997. био је главни и одговорни уредник Агенције.

Почетком 2000. године повлачи се из новинарства, а од 2004. наставља професионални рад у Народној библиотеци на Палама у којој је покренуо Завичајно од‌јељење, једно од најбољих у Републици Српској.

Грујић је био члан Удружења књижевника Републике Српске.

Објавио је збирке поезије “Сонети саучешћа”, “Руже Јерихона”, “Стид и мјесечина”, те књигу публицистичких текстова “Крстоноше и сизифовци”. Његова посљедња књига “Уби ме нејака ријеч” објављена је у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

На Сарајевским данима поезије 2001. године добио је награду “Пјесник – свједок времена” за збирку поезије “Руже Јерихон”“, која је проглашена и најбољом књигом пјесама у Републици Српској која је објављена у 2000. години.

На “Видовданским пјесничким сусретима” на Сокоцу 2018. године добио је “Видовданску повељу” за збирку пјесама “Стид и мјесечина”.

Грујић је преминуо 3. септембра 2022. године на Палама у 61. години.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстРеакција Џудо савеза Републике Српске и Џудо клуба “Фамос” на писања појединих медија, у вези са одржавањем Сениорског Балканског првенства у џудоу у Источном Сарајеву
Сљедећи текстГрадоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић написао је саопштење поводом наслова у појединим медијима а у вези са Сениорским првенством Балкана у џудоу