Насловна Најновије Правилником обухваћено више пољопривредника у руралним крајевима

Правилником обухваћено више пољопривредника у руралним крајевима

127
0

Овогодишњим правилником о подстицајима за развој пољопривреде и села обухваћен је већи број пољопривредника у руралним крајевима, с циљем да се што више малих и средњих произвођача уведе у систем подршке, речено је на презентацији овог правилника пољопривредницима на Сокоцу и Хан Пијеску.

„Овогодшњи аграрни буџет од 180 милиона KМ можемо да похвалимо, јер је то велика подршка за брдско-планинска подручја и од тог износа је 40 одсто за капитална улагања“, рекла је виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопровреди, Подручна јединица Источно Сарајево Свјетлана Мичић.

Она је новинарима истакла да је презентацији на Хан Пијеску, присустовало више од 40 пољопривредника, од којих је један број задовољан новим правилником за подстицаје, којим је ове године обухваћен већи број пољопривредника у руралним крајевима.

Према њеним ријечима, пољопривредници на Хан Пијеску, сматрају да је требало да буде већа премија по литру предатог млијека.

Мичићева је додала да је при утврђивању услова за остваривање новчаних подстицаја, новим правилником број оваца смањен са 100 на 50, квалитетно приплодних јуница са три на једну. Смањен је и број грла код узгајивача квалитетно приплодних коза, те да је повећана премија за регресирано дизел-гориво са 0,60 на 0,75 KМ.

Мичићева је додала да је намјера Министарства пољопривреде, да ове године повећа суфинансирање капиталних инвестиција, посебно за брдско-планинска подручја, за младе на селу, да обухвати све врсте инвестиција које могу допринијети већој ефективности у производњи.

Поред постојећих мјера руралног развоја, ове године се намјерава доношење и неколико нових мјера подршке, као што су унапређење самозапошљавања жена на селу.

Мичићева је нагласила да се из контаката са пољопривредницима, закључује да је овогодишњи правилник о остваривању подстицаја за развој пољопривреде и села много бољи за брдско-планинска подручја у Српској.

Она је изразила увјерење да су стручна савјетовања за пољопривреднике јако битна, како би сваки пољопривредник могао да прати нове технологије и усваја нова знања, по чему је Соколац са рекордном производњом млијека прави примјер унапређења пољопривредне производње.

Доктор ветеринарске медицине Мирко Станишић, данас је на Сокоцу, одржао прво у низу предавања за произвођаче млијека у оквиру „Зимске школе мљекарства“, а говорио је о теми „Рекапитулација добре произвођачке праксе у мљекарству“.

Предавања је организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске који покрива 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСиниша Драшковић дошао кући
Сљедећи текстПале: Потврђена оптужница за наношење тешких тјелесних повреда