Насловна Најновије Прањић: У Српској има мјеста за све добронамјерне људе

Прањић: У Српској има мјеста за све добронамјерне људе

175
0

Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић, истакао је да је Хрватима теже у неким дијеловима Федерације БиХ /ФБиХ/ него у Републици Српској, у којој, како каже, има мјеста за све добронамјерне људи.

„У одређеним дијеловима Републике Српске хрватски народ је у бољој позицији него у оним дијеловима ФБиХ, гдје поједини властодршци још нису схватили да ова земља, па тако и тај ентитет припада једнако свим њеним народима“, рекао је Прањић за „Глас Српске“.

Одговарајући на питање о различитим погледима у БиХ на обиљежавање 9. јануара као Дана Републике Српске и да ли ће присуствовати свечаностима у Бањалуци, Прањић је рекао да је сасвим нормално да као потпредсједник Републике учествује у свим свечаностима и манифестацијама које су законите и које никог не вријеђају.

„Знамо да је дошло до законске промјене у вези са прославом Дана Републике и вјерујем да ту данас нема ништа спорно. Република Српска је саставни дио Дејтонског мировног споразума, а тај споразум нама Хрватима потврђује права на овај ентитет и земљу. Не можемо Дејтону приступати селективно – или смо за Дејтон и тиме уједно за БиХ, па тако у њој и Републику Српску“, рекао је Прањић.

Прањић је истакао да је његова сарадња са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком на завидном нивоу, као и да има веома добре односе са потпредсједником из реда бошњачког народа Ћамилом Дураковићем.

Kада је ријеч о ситуацији у БиХ, Прањић каже да они који се највише позивају на слово Дејтона и који су најгласнији у томе приступају Дејтону селективно.

„Дејтонски споразум ћемо прихватити или нећемо прихватити. Али га прихватили јесмо, он је потписан и на њему почива устројство БиХ. Међутим, не можемо један ентитет називати погрдним именима, ако је он саставни дио тог мировног споразума, а истовремено тражити досљедну примјену других дијелова тог споразума“, поручио је Прањић.

Он је истакао да вјерује у будућност БиХ, ако она буде прихваћена као једнака за све, додајући да су потребни међусобно поштовање и здрави компромиси.

„Мислим да би се требало држати Дејтона и бити свјесни актуелног стања и у њему тражити свој пут“, рекао је Прањић.

ИЗВОРГлас Српске, фото Фактор
Претходни текстСАД: Сњежна олуја однијела 12 живота
Сљедећи текстВечерас концерт Цеце Ражнатовић у Источном Новом Сарајеву