Насловна Најновије „Први кадар“: У шест категорија такмичи се 35 документарних и кратких филмова

„Први кадар“: У шест категорија такмичи се 35 документарних и кратких филмова

211
0

На 16. Међународном филмском фестивалу Први кадар под мотом „Важно је бити први“, у скраћеном издању, од 21. до 23. децембра у Источном Сарајеву и Зворнику биће приказано 35 филмова у шест такмичарских категорија, рекла је директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић.

Према њеним ријечима, у категорији „У фокусу“ налазе се документарни филмови „Бридин“ /Бреатхинг/, аутора Марије Ранкове из Украјине, „Орал куизин“, Исидра Санчеза из Италије, „Румс вид а вју“, Николаса Пападимитриоуа из Грчке, „Нозема“ Етне Озбек из Турске и „Лост имиџис“ Цесареа Беадоњеа из Италије.

У категорији „Екс Ју у фокусу“ биће докуметарна филмска остварења „Без“ Луке Папића из Србије, „Дуга Реса“ продукције „Шкарт“ из Србије, „Још једно прољеће“ Младена Ковачевића из Србије, „Корени“ Теа Лукача из Србије, „Бабајања“ Анта Златка Столице из Хрватске, „Резница“ Давора Маринковића из Србије и „Прилагођени“ аутора Дејана Петровића из Србије.

Категорија „ТВ у фокусу“ садржи документарце „100“ Небојше Илића из Србије, „Сара“ Слободана Тинтора из Републике Српске, „Љубави заувек“ Жељка Мирковића из Србије, „То је Тома“ Владимира Ристића из Србије, „Лет енглеског типлера“ Ведана Рушидовића из Федерације БиХ и „Дубица“ Марине Спремо Аничић из Хрватске.

У категорији „Кратке приче“ такмичиће се кратки филмови „Дрот“ Вестона Терија из САД, „Ресуферјсин“ Јана Фабриса из Словеније, „Трамвеј“ Бартоса Рица из Пољске, „Гуднајт Лили“ Петера Вулчева из Бугарске и „Инвитејшн“ Ђеунга Тунга из Кине.

Категорију „Кључ за филм“ чине кратки филмови „Чекај ме овде/Вотер балунс“ аутора Алексе Борковића из Србије, „Брнаут“ Немање Младеновића из Србије, „Шева“ Катарине Крстић из Србије, „Џастин“ Луке Влаха из Федерације БиХ, „Ајскрим“ Стива Спрема из САД и „Слобода“ Морислава Савића из Републике Српске.

Документарни филмови који ће бити приказани у кетегорији „Нови погледи“ су „Прокоп“ Данила Станимировића из Србије, „Пролеће“ Виктора Хорвата из Србије, „Глигорићева Мар дел Плата – Краљевска индијска варијанта“ Огњена Ракћевића из Србије, „Сан“ Тамаре Броћић из Србије, „Фламингос 5895 м Н.Н.“ Фабијана Риекеа из Њемачке и „Врати се“ Ружице Ање Тадић из Србије.

Директор Продукције „Први кадар“ редитељ Витомир Митрић рекао је Срни да мото 16. Међународног филмског фестивала Први кадар „Важно је бити први“ покреће све у жељи за успјехом и трајањем од настанка филмског документаристичког стваралаштва, од браће Лимијер до данас.

– `Први кадар` са својим сарадницима испуњава ту мисију креативним приступом, софистицираном селекцијом у циљу врхунског квалитета, подстичући едукацију и развој филмске публике и децентрализацији културе. Филмски ствараоци чија филмска остварења учествују и чији су филмови побјеђивали на овом фестивалу међу најбоњима, постигли су запажене резултате у филмском стваралаштву, што и јесте један од циљева овог фестивала – поручио је Митрић.

Он је додао да се ове године Фестивал одржава у скраћеном издању, али је задржао све фестивалске сегменте, филмове у такмичарском програму које оцјењује стручни жири, два играна филма за дјецу и играни филм „Света Петка“ на отварању фестивала, којем ће присуствовати редитељ и аутор филма Хаџи-Александар Ђуровић, промоције филмских издања и радионице за дјецу.

Према његовим ријечима, овогодишњи фестивал ће остати ускраћен за госте и награђене на церемонији проглашења побједника, јер је Министарство просвјете и културе Републике Српске конкурс пренијело на новоформирани Аудио визуелни центар Републике Српске, који није расписао конкурс за фестивале за 2022. годину, а Министарство цивилних послова у Савјету министара још није рангирало пројекте, што је довело да фестивал траје само три дана.

Чланови стручног жирија Фестивала су професор Драган Елчић, филмски критичар Срђан Савић и редитељ Хаџи-Александар Ђуровић.

Фестивал „Први кадар“ има значајну медијску подршку, као један од водећих филмских фестивала у Републици Српској, који прате бројни медији, а званична медијска агенција фестивала је Новинска агенција Републике Српске „Срна“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПеле честитао Аргентини титулу свјетског шампиона, похвалио и Мбапеа
Сљедећи текстРандорима 12 медаља на међународном турниру у Витезу