Насловна Најновије Први пут у Српској приказан филм “Кнез Лазар“

Први пут у Српској приказан филм “Кнез Лазар“

217
0

Документарно-играни филм „Kнез Лазар“, режисера Марка Маринковића, први пут у Републици Српској приказан је на Хан Пијеску, гдје је публика могла да чује различита виђења о лику овог великосрпског мученика и Kосовском боју.

У филму је приказан живот у средњовјековној Србији, од обичних људи до славних витезова и властеле, прати одрастање кнеза Лазара на двору цара Душана, његову женидбу Милицом, изградњу средњовјековног Kрушевца, Лазареву посвећеност изградњи цркава и манастира Раваница.

Сниман је седам година са идејом да одвоји историјске чињенице од народних предања и митова и да као такав буде од користи просвјетним радницима, културним институцијама, Српској православној цркви, туристичким организацијама, граду Kрушевцу, дијаспори, али генерацијама које долазе.

Све ово прати играни дио у виду анимација и визуелних ефеката, како би још вјеродостојније била дочарана прича о периоду о којем се прича.

Филм је сниман у Kрушевцу, Ужицу, Пироту, манастиру Раваница, Плочнику, Прилепцу, Новом Брду, Скопљу, Једрену и Бурси.

Маја Симић из Центра за омладину и спорт „Поглед“ рекла је Срни да у филму говоре еминентни стручњаци из области историје, војне историје, археологије, црквене историје.

„Поносни смо што је овај филм први пут приказан у Републици Српској на Хан Пијеску, а право на приказивање смо добили од аутора/режисера Марка Маринковића и зато смо му посебно захвални“, рекла је Симићева.

Наратор у филму наводи да кроз цијелу радњу гледаоци бораве у мјестима где је могао да буде и сам кнез Лазар, али имају прилику да чују и турски угао приче о кнезу Лазару, Мурату и Kосовском боју.

Филм је приказан синоћ у сали Дома културе на Хан Пијеску. Организатор приказивања је Центар за омладину и спорт „Поглед“.

ИЗВОРсрна, фото СрбскиФБрепортер
Претходни текстРођене 22 бебе
Сљедећи текстЖдрале: Неки људи послије НАТО бомбардовања обољели од различитих врста канцера