Насловна Најновије Првомајска акција уређења старог гробља у Српској Вароши

Првомајска акција уређења старог гробља у Српској Вароши

124
0

Више од 20 младих Фочака, учествовало је данас у акцији уређења старог православног гробља у некадашњој Српској Вароши, као и уређења порте Храма Светог Николе, коју је организовала Црквена општина Фоча заједно са вјерним народом.

Док је једна група била ангажована око саме цркве, друга је уклањала густо растиње и трње са старог гробља, на узвишењу изнад Храма Светог Николе.

Свештенство каже да је акција организована на Празник рада, па је православна омладина показала да се, умјесто лумповања уз акохол и претјеривања са храном, овај празник може провести на много кориснији начин.

Стари надгробни споменици ослобођени су из канџи трња, а неки и од наслага земље.

Усљед зуба времена и дугогодишње запуштености на више споменика натписи нису читко видљиви, док се на онима који се виде, а потичу углавном из 19. вијека, могу прочитати имена упокојених из породица Јеремића, Томашевића, Тошовића, Мазића, Хаџивуковића, Kандића, Сунарића, Гргуревића, Kочовића, Јовичића, Николића, Марковића, Бабића, Савића, Јаглучића, Попадића…

На неким од споменика, који су најчешће камени крст, исклесани су украсни мотиви.

Ово гробље одржавано је до почетка деведесетих година прошлог вијека, а од тада је препуштено небризи.

Црквена општина је сличне акције организовала и прије двије и по године, када је раскресано растиње.

Из Црквене општине поручују да им је жеља да очисте споменике, оборене да подигну, уреде гробна мјеста и попишу имена сахрањених, након чега планирају да позову породице упокојених и да одрже свеукупни парастос за све сахрањене на старом гробљу.

Свештенство поручује да ће Срби, ако забораве своје претке и изгубе молитвено сјећање на њих – нестати као народ, те указали да, као што је потребно чувати писмо и вјеру, тако се и гробља морају одржавати и мора се молитвено враћати упокојенима.

Из Црквене општине су напоменули да су на овом гробљу, између осталих, сахрањени свештеници и људи који су организовали српско пјевачко и соколско друштво, који су напајали народ вјером у Христа и вјером у бољу будућност, у тешким временима под Турцима и Аустроугарима, да би данашње генерације живјеле у слободи.

У данашњој акцији покошена је и црквена порта, а претходно је поправљена ограда према старој кући Гргуревића и направљена стаза са прилазом Цркви са друге стране.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПосљедња клапа филма о пјесникињи Дари Секулић
Сљедећи текстСутра облачно с’ кишом