Насловна Вијести Република Српска Предложено повећање плате за 100 КМ у више сектора

Предложено повећање плате за 100 КМ у више сектора

395
0

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о платама запослених у јавним установама у области здравства Српске, те Приједлог закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, оба по хитном поступку, којима се платни коефицијенти увећавају у одређеном проценту, и то тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ.

Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената за запослене у јавним установама у области здравства и јавним службама Републике Српске с циљем побољшања материјалног положаја запослених, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Ови закони представљају једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у јавним установама у области здравства.

Измјене садржане у законима у односу на Закон о платама запослених лица у јавним установама у области здравства и Закона о платама запослених у јавним службама Српске односе се на више од 50 одсто одредаба Закона. Зато је предложено доношење нових закона умјесто закона о измјенама и допунама, с тим да су остале одредбе закона који су на снази идентичне одредбама предложених закона.

Влада је по хитном поступку утврдила и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској, Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе, те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске.

Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената за запослене у наведеним областима с циљем побољшања материјалог положаја запослених, а платни коефицијенти се увећавају у одређеном проценту на начин да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ.

Измјене ових закона представљају једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у овим областима.

На данашњој сједници Влада је по хитном поступку утврдила и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Српске којим се платни коефицијенти увећавају у одређеном проценту, и то тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ.

Разлог за доношење овог закона је увећање платних коефицијената за запослене у институцијама правосуђа, осим плата носилаца правосудних функција, судија и тужилаца, с циљем побољшања материјалног положаја запослених. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодатних 7,6 милиона КМ за запошљавање борачких категорија
Сљедећи текстВишеградска регата 2. јула