Насловна Најновије Представа „12“ Никите Михалкова први пут пред београдском публиком

Представа „12“ Никите Михалкова први пут пред београдском публиком

22
0

Представа „12“ чувеног руског режисера Никите Михалкова, настала по његовом награђиваном истоименом филму из 2007. године, приказана је на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Представи, која је изведена синоћ први пут у Србији, присуствовали су и министар културе Србије Никола Селаковић, министар за међународну економску сарадњу Ненад Поповић, режисер Емир Кустурица, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, као и бројни представници културног и умјетничког живота Србије.

Михалков се у представи појављује и као глумац и као коаутор текста заједно са браћом Пресњаков, а у сјајној глумачкој постави били су, између осталих, и Николај Бурљајев, Сергеј Степанченко, Владимир Дољински, као и дјечји умјетнички ансамбл „Амцабз“.

Обраћајући се публици послије дуготрајног аплауза, Михалков је захвалио за позив да се представа изведе у Београду, те назвао Србе браћом и поручио да Срби и Руси заједно треба да сачувају православни свијет, преноси „Спутњик“.

Представа „12“ је прича о дванаест поротника окупљених да се изјасне о кривици чеченског дјечака оптуженог за убиство очуха, руског официра, и сажима суштину руског друштва, менталитета, историје, али и општељудску запитаност о правди, саосјећању и милосрђу.

У почетку само један од поротника гласа за ослобађајућу пресуду дјечаку, али то зрно сумње на крају рјешава судбину оптуженог, што симболично показује да саосјећање макар и једног човјека може бити спасоносно.

Представа „12“ премијерно је приказана 2021. године у Бољшој театру, док је истоимени филм Михалкова из 2007. године награђен специјалним „Златним лавом“ на 64. Међународном филмском фестивалу у Венецији, а 2008. године освојио је награду публике на Фестивалу у Карловим Варима.

Филм је био номинован и за награду „Оскар“ у катеогорији најбољи филм на страном језику.

Представа „12“ је и својеврсни омаж студентском раду Михалкова „12 гњевних људи“, постављеном по сценарију америчког драматурга Реџиналда Роуза.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстВојска се укључила у потрагу за Балијагићем, мјештани још једну ноћ провели у страху
Сљедећи текстЈедан од најбољих наступа Српске на Сајму књига у Београду