Насловна Вијести Источно Сарајево Представљамо – ТЈ Соколац у оквиру ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале

Представљамо – ТЈ Соколац у оквиру ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале

668
0

Монтерске екипе ТЈ Соколац, уз подршку механизације Службе Аутопарка ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале, у посљедње двије године реконструисале су на десетине километара далеководне мреже.

Реализацијом бројних захтјевних подухвата, уз које су упоредо обављани и остали редовни задаци, вриједна соколачка дружина је за изненађујуће кратак период, елиминисала све веће проблеме, који су деценију уназад стварали потешкоће у редовној испоруци електричне енергије овдашњим потрошачима…

Још увијек се памте протестна окупљања Сокочана, негодовања привредника и локалне самоуправе, петиције које су потписивали грађани ове општине, незадовољни стањем електромреже…

Сви који помније прате вијести, лако ће се присјетити и да су сервисне информације са Сокоца, посебно зими и у случају олујног невремена, без обзира на годишње доба, годинама уназад креиране по својеврсном шаблону- без струје на десетине соколачких села, без напајања главно извориште, стабла покидала електромрежу…Сада је то ријетка, спорадична појава, а да би се дошло у такву позицију, уложено је много труда и рада, пројектантског умијећа и наравно, безрезервна опредијељеност актуелне Управе ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале, да пружи сваку врсту подршке како би амбициозно постављени циљеви били и остварени.

-Да, циљеви јесу били амбициозни, али и такви да су подразумијевали брзо и ефикасно дјеловање, јер смо у неком претходном периоду, потребно је то отворено и јавно рећи, изгубили превише времена да бисмо имали право на даље чекање и реализацију тек мањих захвата, којима бисмо, можда, краткорочно пребродили неке проблеме, али засигурно не бисмо обезбиједили потпуну дистрибутивну стабилност и што је најважније у цијелој причи, вратили у доброј мјери пољуљано повјерење корисника наших услуга-рекао је  управник Теренске јединице Соколац, Срђан Кнежевић, објашњавајући да су инвестиције у посљедње двије године, које ће закључно са пословима који ће бити завршени током текуће године, достићи вриједност од преко милион КМ, све речено донијеле „у пакету“.

Кнежевић истиче да је примјетно задовољство локалне јавности, посебно привредника у области дрвопрерађивачке индустрије, који су напросто зависни од редовне испоруке електричне енергије, те да је укупан амбијент који илуструје међусобни однос предузећа чији су саставни дио и локалне заједнице, знатно повољнији и доведен на ниво свакодневне комуникације која одише повјерењем, па и заједничким идејама које доносе општи бенефит за Соколац.

Већи дио општине Соколац данас без струје

ТЈ Соколац, са 23 запослена, од чега је 15 теренских радника, послове из своје надлежности обавља у општини чија територија премашује 700 квадратних километара, а којом се пружа електродистрибутивна мрежа у дужини од преко 1.200 километара, од чега чак четвртина пролази кроз предјеле обрасле густом шумом.

Да ли је потребно и помињати овдашње дуге и оштре зиме, чињенице о неприступачности терена, разне друге отежавајуће околности теренског карактера, које овдашње монтере и раднике, не потцјењујући рад свих укључених у систем, ипак издвајају од колега из неких, рецимо, махом равничарских, или крајева са блажом климом, и чине у најмању руку сложенијим исте и сличне послове које обављају.    

-Све то стоји, али иако смо релативно мала екипа, функционишемо одлично, јер нас красе изузетни међуљудски односи, а безрезервна подршка Управе ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале на челу са директором Ацом Станишићем, али и наших колега, донијела је резултате којима се заиста можемо и похвалити-каже Кнежевић, наглашавајући да су у прошлој години реконструисани дијелови 10 kV далековода „Соколовићи“, „Унис“ и „Каљина“ у укупној дужини преко 90 километара, не заборављајући појаснити да свака реконструкција подразумијева замјену дотрајалих стубова и опреме, уградњу армирано-бетонских ногара и цјелокупан прокрес урађене трасе.

У истом контексту Кнежевић истиче да је током наведених радова уграђено више од 500 стубова и 140 армирано-бетонских ногара, док је истовремено, у сарадњи са Шумским газдинством „Романија“ Соколац, проширена траса и обезбјеђено редовно снабдијевање електричном енергијом изворишта Биоштица, чији значај је виталан, имајући у виду чињеницу да се са овог изворишта врши водоснабдијевање око 80 одсто потрошача на Сокоцу.

Соколачка екипа је и у ову грађевинску сезону кренула у јаком ритму, а у току је реализација значајних инвестиција, које ће додатно унаприједити све оно заиста добро што је ова теренска јединица у саставу ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале урадила у претходном периоду.

-Тренутно је у току реконструкција дијела 35 kV Соколац-Пале и изградња новог средњенапонског вода према индустријској зони „Подроманија“, која је веома значајна за развој општине Соколац у цјелини, а у оквиру поменутих инвестиционих радова, већ је положено преко 7.000 метара нових подземних каблова-говори први човјек ТЈ Соколац.

Према његовим ријечима, у плану за ову годину је и наставак реконструкције 10 kV далековода „Каљина“, као најдужег у цијелом електроенергетском систему, чиме се наставља динамичан инвестиционо-радни континуитет соколачких електричара и њихово незаустављиво примицање остварењу коначног циља, којег су, прије само двије године подигли на високу љествицу, на шта се и у самом Сокоцу гледало са опрезом и одређеном дозом невјерице.

-Нећу рећи да смо учинили чудо, али велико хвала дугујемо овој групи сложних и вриједних запосленика у ТЈ Соколац и свим колегама који су нам повремено пружали испомоћ и урадили доста доброга посла, потврђујући тако да уз подршку Управе, добру организацију, подршку механизације, квалитетну техничку припрему и максималан ангажман теренских радника и најсложенији послови могу бити завршени у предвиђеном року. Настављамо овим темпом и вјерујем да можемо планирати комплетну реконструкцију далеководне мреже до краја наредне године, што би био изузетан резултат-закључује Кнежевић.

Он наглашава да редовни задаци на одржавању нисконапонске мреже, поправке пријављених кварова, смањења губитака на мрежи, реаговања по захтјеву потрошача, израде прикључака, очитања потрошње, поступања по захтјевима Дирекције за јавно снабдијевање електричном енергијом купаца Требиње, у склопу ЕРС, као што је било и до сада, остају активности које ће се спроводити на најбољи могући начин-ефикасно и квалитетно, на задовољство свих актера у тим процесима.

Директор ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале Ацо Станишић, не крије да се по доласку на ту позицију суочио са озбиљним и добрим дјелом оправданим замјеркама општине Соколац и тамошњих привредника, по питању редовне испоруке електричне енергије, односно честих кварова на мрежи.

Ацо Станишић в.д. директора "Електродистрибуције" Пале - ФИЛТЕР

-Нисам имао дилему да морамо реаговати, са нашом ТЈ Соколац креирали смо инвестициони план и квалитетна пројектна рјешења, одредили приоритете и радницима предочили шта је то што је неопходно урадити у што је могуће краћем року. Ако ме питате да ли сам задовољан, одговорићу да сам презадовољан и да су ови вриједни људи премашили и најоптимистичнија очекивања Управе-каже Станишић, истичући да је руководство Предузећа то знало да вреднује, те да ће тако бити и убудуће, не само када је у питању ТЈ Соколац, већ сваки организациони сегмент ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале који изврши постављене задатке и да допринос укупном пословању, али и оном сегменту који се мјери задовољством грађана, као крајњим корисницима услуге, јер су то уско повезане ствари и једна без друге не иду уколико стремите позитивном резултату.

 

ИЗВОРчасопис ЕРС, РТВИС
Претходни текстСтигла потврда: Гутовић у Славији
Сљедећи текстПУ Источно Сарајево: За пола године 280 кривичних дјела, расвијетљеност 89%