Насловна Најновије Представљена књига Жељка Грујића „Живот у фусноти“

Представљена књига Жељка Грујића „Живот у фусноти“

274
0

На Палама је вечерас, у оквиру манифестације „Дани Жељка Грујића“, која је почела у знак сјећања на овог пјесника, есејисту, књижевног критичара и новинара, промовисана његова књига „Живот у фусноти“, коју је постхумно објавила Народна библиотека Пале.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Ранко Поповић изјавио је новинарима да је смисао манифестације, бар у њеним почецима, да се објави књижевна заоставштина пјесника Грујића.

„Прошле године промовисана је врло обимна и озбиљна Грујићева публицистичка књига под називом `Вијек и по српског политичког мазохизма`, а ове године аутобиографски роман `Живот у фусноти` који је по мом скромном мишљењу, познавајући Грујићево ђело, вјероватно његова најбоља књига“, истакао је Поповић.

Према његовим ријечима, планирано је да наредне године постхумно буде објављена и трећа Грујићева књига.

Поповић је најавио да је за сутра планиран округли сто о Грујићевом стваралаштву.

„Те три године промовисања његових књига и организовање округлог стола требало би да дају резултат – један обиман зборник о његовом стваралаштву који би био објављен када се манифестација буде поново одржавала“, рекао је Поповић.

„Дане Жељка Грујића“ организују Народна библиотека Пале и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, а директор библиотеке Бојан Чворо рекао је да је ова манифестација успомена на њиховог колегу.

Он је подсјетио да је манифестација покренута прошле године када је постхумно објављена прва Грујићева књига, вечерас је представљена књига о његовом животу, а наредне би требало да буде објављена и трећа.

„Све су то записи који су остали након његове смрти, а нису никада објављени. У сарадњи са Грујићевом породицом и пријатељима дошли смо на идеју да постхумно објавимо сва три ђела“, рекао је Чворо и истакао да Грујићеве књиге имају велики значај.

Вечерашњи програм имао је и пратећи музички дио, а прије представљања Грујићеве књиге, у холу Културног центра Пале отворена је изложба „Завичајна збирка Народне библиотеке Пале“.

Сутра ће бити служен молитвени помен за Жељка Грујића у Храму Светог архангела Гаврила на Палама у 10.30 часова.

Од 11.00 часова на Филозофском факултету биће одржан округли сто о његовом стваралаштву и доприносу књижевности и култури на којем ће учествовати Раде Симовић, Ненад Тадић, Ђорђо Сладоје, Ранко Поповић и други.

Жељко Грујић рођен је 1961. у Сарајеву.

Од почетка рата био је запослен као новинар у Срни, а од 1994. до 1997. био је главни и одговорни уредник Агенције.

Почетком 2000. године повлачи се из новинарства, а од 2004. наставља професионални рад у Народној библиотеци на Палама у којој је покренуо Завичајно ођељење, једно од најбољих у Републици Српској.

Грујић је био члан Удружења књижевника Републике Српске.

Објавио је збирке поезије „Сонети саучешћа“, „Руже Јерихона“, „Стид и мјесечина“, те књигу публицистичких текстова „Крстоноше и сизифовци“. Његова посљедња књига „Уби ме нејака ријеч“ објављена је у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

На Сарајевским данима поезије 2001. године добио је награду „Пјесник – свједок времена“ за збирку поезије „Руже Јерихона“ која је проглашена и најбољом књигом пјесама у Републици Српској објављеном у 2000. години.

На „Видовданским пјесничким сусретима“ на Сокоцу 2018. године добио је „Видовданску повељу“ за збирку пјесама „Стид и мјесечина“.

Грујић је преминуо 3. септембра 2022. године на Палама у 61. години.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстПаспоред редукције воде за понедјељак
Сљедећи текстПретежно сунчано и веома топло