Насловна Вијести Источно Сарајево Представљена прва школа изврсности у Српској

Представљена прва школа изврсности у Српској

340
0

У просторијама Средњошколског центра Источна Илиџа, данас је уприличено свечано представљање прве Школе изврсности у Републици Српској с циљем презентације достигнућа у развоју капацитета школа да примјењује најсавременије, научно утемељене и доказано ефикасне методе превенције свих облика насиља.

Циљ презентације је представљање посебних резултата постигнутих у Источном Сарајеву, а укључују јачање капацитета школе да спроводи један од 12 најбољих свјетских научно-утемељених образовних програма за младе „Програм Y“, који је развио „Kер интернешнл“.

Директор Средњошколског центра Источна Илиџа Бранка Kовачевић, истакла је да је ово вриједно признање за школу, локалну заједницу, регију, али и Републику Српску.

Opis nije dostupan

„Ми смо примијенили програм превенције насиља и промоцију здравих стилова живота. Ученици и професори наше школе су у оквиру пројектног програма имали обуку и након стечених знања су постали едукатори и тај програм обуке су реализовали у учионици. Радионице су фокусиране на развој критичког мишљења ученика, промоцију здравља, ненасилног понашања, односно унапређењу свијести ученика о међусобном поштовању и развијању емпатије како би се креирало сигурно окружење ученика“, истакла је Kовачевићева.

Она је истакла да су добили прве обучене вршњачке едукаторе, који ће континуирано наставити радити на превенцији свих облика насиља.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, истакао је да су поносни на чињеницу да је ова школа прва школа у Републици Српској са сертификатом изврсности у области превенције насиља.

Он је захвалио свим учесницима у пројекту, а посебно ученицима и наставницима.

Феђа Мехмедовић из Института за популацију и развој, истакао је да је ово прва школа изврсности у Републици Српској, коју одликује и примјена модерних педагошких метода у раду са младима у области здравља и њиховој примјени које изграђују заједништво међу младим људима.

„Ова церемонија је на неки начин и слављење значајног резултата на којем смо радили пет година, али истовремено порука свим школама у Републици Српској да слиједе овај примјер, те изграђују властите капацитете како би ученицима понудили боље прилике у образовању и учинили их компетентнијим, не само у контексту превенције насиља и заустављања насиља над женама него и изградње бољег друштва које слави различитости“, истакао је Мехмедовић.

Представник УН организације за жене „УН Вумен“ у БиХ Нађа Хасановић је истакла, да је важно радити на мијењају ставова младих о овој теми, те изразила наду да ће ово бити добар примјер и за друге школе како у Републици Српској, тако и БиХ.

У оквиру церемоније Kовачевићева и Божовић су открили таблу изврсности која је постављена у школи.

Opis nije dostupan

Ова активност реализује се у оквиру пројекта „Примјена свеобухватног социо-еколошког и модела заснованог на активном учешћу заједница у елиминацији насиља над женама у БиХ“ који финансира „УН Вумен“ у БиХ, а у Источном Сарајеву спроводи „Форум театар“.

ИЗВОРсрна, РТВИС
Претходни текстСутра отварање Свјетског првенства у рафтингу
Сљедећи текстСутра умјерено облачно – могући локални пљускови