Насловна Магазин Култура Представљен зборник „Рогатичка поетска плетеница“

Представљен зборник „Рогатичка поетска плетеница“

296
0

Зборник радова рогатичких пјесника „Рогатичка поетска плетеница“ аутора Милада Обреновића представљен је на књижевној вечери у Рогатици на којој су своје стихове говорила 23 пјесника.

Обреновић је синоћ рекао новинарима да је у овом зборнику на 460 страница заступљено 67 аутора и 243 пјесме, те да је један од циљева овог пројекта афирмација младих пјесника.

„Све што пјеснички пише и говори на подручју Рогатице нашло се у Зборнику штампаном захваљујући разумијевању локалне управе“, истакао је Обреновић.

Он је навео да је од 67 пјесника у Зборнику 58 младих „поетских нада“ – средњошколаца и млађих радника, те 11 „поетских свитаца“, ученика основне школе, који пишу поезију и чији су стихови на било који начин награђени или негдје објављени.

Обреновић је нагласио да је Зборник подијељен у седам поглавља, почев од првог названог „Уснуле поете“ у коме су стихови троје преминулих рогатичких пјесника.

Други циклус под насловом „Поетске лучоноше“ посвећен је афирмисаним рогатичким пјесницима који су објавили више књига.

Обреновић је навео да су у трећем поглављу „Поетска компоновања“ два врсна текстописца музичких хитова Милада Зековић и Миленко Јакшић, обоје из Рогатице.

Поглавље „У поетском загрљају“ представља пјеснике који су објавили по једну збирку, док су „У поетском колу“ пјесници који нису много објављивали.

Рецезент „Рогатичке поетске плетенице“ професор из Београда и књижевник Раде Вучићевић рекао је за овај зборник да је „велико дјело“ јер представља хронологију рогатичког пјесништва дужу од вијека, импресивну за сваку друштевну заједницу.

Према његовим ријечима, и друге општине би требале да имају слуха као Рогатица и оваквим књигама „направе себи културну историју и полазиште“ од којег ће млади истраживачи у будућности кретати.

Промоцији овог зборника присустовао је и други рецензенет ове књиге професор са Филозофског факултета у Новом Саду Михајло Фејса.

Организатор ове манифестације у оквиру „Преображењских дана“ је Народна библиотека „Војислав Лубарда“, покровитељ Скупштина општине Рогатица, техничка подршка Центар за културу и спорт „Раденко Мишевић“, а приређивач и модератог овог пројекта рогатички књижевник Милад Обреновић.

Издавач књиге је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Бањалуке.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра крсна слава храма Светог Преображења Господњег у Пофалићима
Сљедећи текстПреображењске свечаности у Требињу; Културно – историјски споменици биће освијетљени