Насловна Најновије Представљен пројекат утопљавања и обнове фасада стамбених зграда на Сокоцу

Представљен пројекат утопљавања и обнове фасада стамбених зграда на Сокоцу

41
0

Соколац је једна од осам општина у БиХ која је обухваћена пројектом енергетске ефикасности Њемачке развојне агенције /ГИЗ/, а на првој инфо-сесији предсједницима заједница етажних власника представљен је пројекат и његове предности.

Пројектом је предвиђено да 50 одсто средстава обезбиједе власници станова, 25 одсто Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и 25 одсто општина Соколац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, изразио је задовољство што је ова локална заједница међу четири из Републике Српске одабране за ГИЗ-ов пројекат и најавио наставак активности на његовој реализацији, као и даље кораке ка рјешавању и промјени кровова и столарије у оквиру других пројеката.

„Након успјешно проведеног утопљавања јавних објеката гдје смо завршили зграду обданишта, основне школе и општине, још имамо зграду Дома здравља. Радимо на проналажењу рјешења да помогнемо у повећању енергетске ефикасности и на објектима јавног становања у оквиру партнерства са ГИЗ-ом, Фондом за заштиту животне средине и заједницама етажних власника улазимо у велики и значајан посао“, рекао је Бјелица Срни.

Он је додао да утопљене зграде троше мање енергије на загријевање и хлађење.

Представљен пројекат утопљавања и обнове фасада стамбених зграда у Сокоцу

У оквиру пројекта ГИЗ-а под називом „Акција заједнице за енергетску транзицију у БиХ“ који је наручило њемачко Федерално министарство за економску сарадњу и развој, на првој инфо-сесији одржаној у сали Скупштине општине Соколац предсједницима заједница етажних власника представљен је пројекат утопљавања и обнове фасада стамбених зграда и његове предности.

Марин Петровић из консултантске куће „Енова“ рекао је да ће у наредном периоду премјеравати и фотографисати зграде како би прикупили податке.

Консултантска кућа „Енова“ ће до краја јула извршити процјену, премјер и оквирни предрачун радова за све стамбене зграде на Сокоцу.

За оне који се одлуче да уђу у пројекат биће урађен комплетан пројекат и предрачун трошкова, те све приремљено за јавни позив за извођача радова.

„Станари немају никакве трошкове у вези са тим“, нагласио је Петровић.

Представник ГИЗ-а Марио Јашић, рекао је да локална управа на Сокоцу и агенција коју представља имају одличну сарадњу дуги низ година на различитим пројектима.

„Пројекат је почео прошле и трајаће наредне четири године. Ми смо директно одговорни њемачком министарству за економску срадњу и развој, а присутни смо у оба ентитета на бројним пројектима. Одлучено је да кренемо у сарадњу са локалним заједницама како би наше активности помогле директно грађанима“, навео је Јашић.

Предвиђене су још двије инфо-сесије о којима ће грађани бити благовремено информисани.

ИЗВОРСрна, фото општина Соколац
Претходни текстПоплављене улице у Београду, бујица однијела аутомобил
Сљедећи текстХан Пијесак: Завршена санација улице Александра Карађорђевића вриједна 228.776 КМ