Насловна Вијести Република Српска Представљен уџбеник здравствене његе за средњошколце

Представљен уџбеник здравствене његе за средњошколце

174
0

У фочанском Центру за културу и информисање представљен је уџбеник „Здравствена њега“, аутора Михаила Миликића из Фоче, који ће од наредне школске године бити уврштен у наставни план и програм свих средњих медицинских школа у Републици Српској. Уџбеник је намијењен ученицима првих и других разреда, који се школују за занимања медицински техничар и акушерско-гинеколошки техничар.

Недостатак стручне литературе и потреба да се средњошколцима на прегледан начин прикажу поступци и процедуре које обављају медицинске сестре и техничари, утицали су на двадесетшестогодишњег професора здравствене његе да се одлучи на писање уџбеника.

Теоријска и практична знања која је стекао на Медицинском факултету у Фочи, Миликић је објединио у једну стручну цијелину и на једноставан начин појаснио све медицинске процедуре.

-До сада смо имали неке уџбенике из Србије, који су се тешко могли набавити код нас. То су издања из седамдесетих, осамдесетих година прошлог вијека, тако да је ђацима било тешко да до њих дођу. Морали су да копирају више књига, много материјала и тешко су се сналазили. Сада је све на једном мјесту. Уџбеник обухвата поглавља од пријема пацијента у здравствену установу и њиховог збрињавања до лијечења, рехабилитације и отпуста из болнице-рекао је Миликић.

Један од рецензената уџбеника професор Медицинског факултета у Фочи Сања Марић истиче да ће први пут сви ђаци у Српској стицати знање из истог уџбеника, што посљедњих 60 година није био случај.

-Кроз 18 поглавља теоријски и практично описано је све и људи који се први пут сусрећу са основним медицинским знањима могу на једном мјесту да нађу све оно што им је потребно да би се побољшао квалитет лијечења пацијената и здравствене његе. Од 1961. године изашле су бројне генерације медицинских сестара и техничара, али први пут имамо уџбеник и домаћег аутора који је на једном мјесту све лијепо посложио, што ће олакшати како ђацима тако и професорима-рекла је Марићева.

Уз Марићеву, Миликићев рад позитивно су оцијенили професор Медицинског факултета у Фочи Миливоје Достић и специјалиста инфектолог фочанске Универзитетске болнице Дијана Дивчић Лучић.

Уџбеник „Здравствена њега“ одобрило је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а доступан је у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства Српске.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстКонкурс за пријем 144 ученика у прве разреде
Сљедећи текстХерцег Нови и Фоча званично општине побратими