Насловна Вијести Република Српска Предсједница Цвијановић подржала реализацију пројеката у Фочи

Предсједница Цвијановић подржала реализацију пројеката у Фочи

290
0

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, упознала се данас у Фочи, у разговору са начелником општине Миланом Вукадиновићем, о развојним пројектима ове локалне заједнице и најавила подршку републичких институција у њиховој реализацији.

„Начелник је упознао мене, а претходно и Владу и послао одређене пројекте који су наслоњени на идеју наставка развоја. Наравно, од инфраструктуре, гдје је неопходно интервенисати, а знамо да ће предузеће Путеви Републике Српске овдје реализовати важан пројекат, па до културе, образовања, спорта и свега што је значајно за живот грађана“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Предсједник Српске похвалила је активизам Вукадиновића и његовог тима, као и квалитет пројеката, те нагласила да републичке и локалне институције заједничким снагама настављају да раде на развоју Републике Српске.

Она је изразила задовољство што ће моћи да обезбиједи средства за набавку аутобуса за превоз ђака и спортиста, истичући да је ријеч о важном пројекту.

Цвијановићева каже да је радује чињеница да је универзитетски живот у Фочи, покретањем студија медицине на енглеском језику, попримио интернационалну димензију.

Она је истакла да Медицински факултет и општина могу рачунати на републичку подршку да се заједничким снагама афирмише та могућност коју Фоча има, да би било што више страних студената, што ће много значити за локалну економију.

Предсједница Српске је рекла да је са Вукадиновићем разговарала и о томе како поједина министарства Републике Српске могу на убрзан начин да изађу у сусрет потребама Фоче.

„У Фочи имамо туристичке бисере на којима треба радити у будућем периоду и остаје опредијељеност Владе и других републичких нституција да рјешавамо питања у вези са Националним парком `Сутјеска`, али и све друго што је неопходно за бољи живот у општини Фоча“, поручила је Цвијановићева.

Вукадиновић је након састанка рекао да је упознао Цвијановићеву о најважнијим пројектима, као што су зграда за младе брачне парове, старачки дом, нови градски трг и нова пијаца, партерно уређење храма Светог Саве, те изразио задовољство што општина може очекивати подршку републичких институција.

„Имамо огромно разумијевање од стране пресједнице и милсим да ћемо у будућем периооду наставити са сарадњом“, рекао је Вукадиновић новинарима.

Осим подршке капиталним пројектима, Цвијановићева је обећала, како је навео Вукадиновић, да ће помоћи набавку аутобуса за превоз ђака и спортиста.

„Аутобус би се користио за превоз ђака из Лазарева, Бараковца и још неких насеља гдје постоји потреба. Ми бисмо запослили радника, а кабинет предсједника би нам помогао у набавци аутобуса, који би се викендима користио за превоз наших спортиста“, појаснио је начелник.

Вукадиновић је напоменуо да Фоча има велике потенцијале за развој, од Медицинског факултета, на којем је све више страних студената, преко туристичких бисера – рафтинга на Тари, Националног парка „Сутјеска“ и будућег Парка природе „Тара“, до хидроенергетских пројеката на Дрини и Бистрици, чија градња се очекује, и дрвопрераде.

Он је додао да је упознало Цвијановићеву и са проблемом недостатка довољне количине обловине за домаће дрвопрерађиваче, што би требало бити ријешено у сарадњи са Владом Српске и Савјетом министара.

Вукадиновић је најавио да ће Цвијановићева бити покровитељ Међународног фудбалског турнира „Фудбал френдс“, који ће бити одржан у јулу, након двије године паузе због пандемије ковда 19.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПолиција на терену након дојава о експлозивним направама у УКЦ-у РС
Сљедећи текстСоколац: Планинско млијеко богатије, повећати подстицаје за сточаре