Насловна Најновије Предсједништво утврдило Приједлог закона о буџету институција БиХ

Предсједништво утврдило Приједлог закона о буџету институција БиХ

40
0
Предсједништво БиХ утврдило је на данашњој ванредној сједници Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2024. годину.
 

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић је рекла да ће Приједлог буџета, у облику који је доставио Савјет министара, бити упућен Парламентарној скупштини БиХ.

– Чињеница да се крећемо у оквирима буџета, како је то прослиједио Савјет министара и није било посебно могућности да се мијења – рекла је Цвијановић након сједнице.

Изразила очекивање да ће предложени буџет проћи процедуру у Парламентарној скупштини и да ће ступити на снагу, како би буџетски корисници имали поуздана средства за функционисање система.

Цвијановићева је рекла да је било одређених захтјева за неким повећањима, али да су то били нереални захтјеви.

Она је рекла да је Предсједништво уважило све оно што је образложио извјестилац – министар финансија и терезора у Савјету министара Срђан Амиџић, те захвалила што је дао квалитетна образложења како би била сузбијена сва нереална очекивања.

Савјет министара усвојио је јуче Нацрт буџета институција БиХ за 2024. у износу од 1.355.400.000 марака, а који је у односу на прошлу годину већи за 40 милиона.

Пошто је Нацрт закона о буџету добио подршку Савјета министара, послат је у Предсједништво, које је и формални предлагач буџета и које га шаље на одобравање у Парламентарну скупштину БиХ, гдје треба да добије подршку оба дома.

За сервисирање међународних обавеза предвиђена је милијарда и 440 милиона. Усвајање буџета предуслов је за добијање средстава из Плана раста за Западни Балкан.

– Готово милијарду одлази на плате, а 100 милиона на капитална улагања и 200 милиона на различите врсте материјалних трошкова. Позивам остале колеге да остала средства ставимо у функцију – рекао је јуче министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је усвајањем Нацрта буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2024. годину створене претпоставке за имплементацију новог плана раста ЕУ.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНемјерљива улога СПЦ у очувању идентитета српског народа
Сљедећи текстКовачевић: СДА и Изетбеговић озбиљни само у једном – да се наруше права Срба и да српског народа више не буде у БиХ