Насловна Најновије Преминуо академик Милосав Марјановић – Одлазак једног од најзначајнијих српских математичара

Преминуо академик Милосав Марјановић – Одлазак једног од најзначајнијих српских математичара

127
0

Један од најзначајнијих српских математичара академик Милосав Марјановић преминуо је данас у Београду у 92. години, саопштено је из Српске академије наука и уметности /САНУ/.

Из САНУ су навели да је одлазак Марјановића, који је дао посебан допринос проучавању топологије и дидактике математике, велики губитак за Академију и свеукупну науку.

Академик Марјановић рођен је 24. августа 1931. године у Никшићу. Математику је дипломирао 1955. године на Природно-математичком факултету у Београду, на којем је 1957. године изабран за асистента.

Специјализацију је положио у Математичком институту Пољске академије наука у Варшави, а докторирао 1964. године. Те године изабран је у звање доцента на ПМФ-у у Београду. За ванредног професора изабран је 1969, а за редовног 1980. године.

Постдокторске студије је 1968. године завршио на Универзитету Флориде у Гејнсвилу.

Од 1995. радио је и као професор методике математике на Учитељском факултету у Београду.

Приступну бесједу за редовног члана Сану одржао је 11. маја 1992. године

Учествовао је на низу научних скупова у земљи и иностранству, а као гостујући професор одржао је предавања Московском државном универзитету „Ломоносов“, Математичком институту Руске академије наука, Математичком институту Пољске академије наука и на Техничком универзитету у Грацу.

Марјановић је за изузетне научне резултате примио Октобарску награду града Београда 1973. године.

Он је својим научним и педагошким радом дао велики допринос развоју науке у Србији, као и унапређењу наставе математике на Београдском универзитету.

ИЗВОРhttps://www.novosti.rs/
Претходни текстПредсједник Савјета родитеља ОШ „Владислав Рибникар“: Разматра се одлагање повратка у школу
Сљедећи текстАкција „Старт“: Одузети новац, скупоцјени накит и неколико аутомобила