Насловна Вијести Источно Сарајево Преминуо истакнути новинар и публициста Милан Ждрале, аутор монографије „Соколац-срце Романије“

Преминуо истакнути новинар и публициста Милан Ждрале, аутор монографије „Соколац-срце Романије“

206
0

Милан Ждрале, истакнути новинар и публициста, преминуо је 20. фебруара  у Београду у 74. години живота.

Препознатљив по стваралачком опусу у коме се преплићу сви новинарски изрази, од вијести до коментара, фељтона и серијала, те публицистичка дjела из области спорта, науке, културе, умјетности, привреде.

Са подjеднаким успјехом писао је о Алберту Ајнштајну и Дијегу Марадони, Николи Тесли и Драгану Џајићу, Лују Пастеру и Мишелу Платинију, олимпијским спортовима и атомским открићима, звијездама свјетских првенстава и звијездама науке, великим љекарима и великим тенисерима.

У дjетињству је имао двије велике љубави – природне науке и спорт.

У спортску рубрику „Ослобођења“ званично је ушао 5. септембра 1973. године.

Публицистиком је почео да се бави 1979. када је објавио своју прву књигу Велемајстор с Кошева. У том периоду је објављивао текстове у више од 30 југословенских листо­ва.

Милан Ждрале је извјештавао са највећих спортских такмичења – из Јужне Америке, Азије, Африке, Европе, са пет свјетских фудбалских првенстава, са два европска првенства у фудбалу, Олимпијских игара у Сарајеву, Медитеранских игара у Сплиту и Универзијаде у Загребу, те са највећих репрезентативних и клупских утакмица.

Према истраживању Економског института у Сарајеву, које је обављено 1984. године, Милан Ждрале је најчитанији новинар „Ослобођења“, од 200 сарадника широм Југославије, Европе и цијелог свијета.

Док је живио и радио у Сарајеву, ређале су се књиге: Велемајстор с Кошева, Звјездани тренуци БиХ спорта, Жељезничар 1921–1981, Како да постанем фудбалер, Европа ’84, Сарајево 1946–1986, Од Уругваја до Италије… У том периоду добио је двије престижне награде – Мајску награду града Сарајева и Двадесетпетомајску награду БиХ.

У прољеће 1992. пламен грађанског рата гутао је Босну, Сарајево више није било као до тада. У том пламену нестало је готово све што је, као новинар и публициста, стварао 20 година.

Прву књигу послије рата објавио је 1998. под насловом Француска ’98. Затим се ређају: На вратима пакла (узбудљива научна открића), АБЦ… физике, Теслина бајка, Европа 2000, Кореја­–Јапан 2002, Звезде светских првенстава, Лексикон олимпијских спортова, 100 година фудбала у Српској и читав низ монографија појединих градова БиХ.

Милан Ждрале је од 1995. живио и радио у Београду. У пуном стваралачком заносу је стигла и награда Удружења спортских новинара Београда.

За 30 година публицистичког рада написао је више од 35 књига. Аутор је монографије „Соколац-срце Романије“.

ИЗВОР„Соколац-срце Романије“
Претходни текстИван Шарац о раду Дома здравља „Пале“ и квалитету здравствене заштите-„Актуелно“, РТВИС, 23.3.2023.(ВИДЕО)
Сљедећи текстЈавни позив за додjелу сјеменских пакета пољопривредницима за производњу на отвореном