Насловна Најновије Преминуо композитор и диригент Владимир Милосављевић

Преминуо композитор и диригент Владимир Милосављевић

137
0

Владимир Милосављевић, диригент и један од најзначајнијих савремених композитора духовне музике, преминуо је у 72. години. Послије Стевана Мокрањца, Милосављевић је био први српски композитор који је написао комплетну литургију.

Владимир Милосављевић, рођен у Београду 1951. године, био је познат као композитор са ријетким талентом, који је у својим композицијама успијевао да сачува аутентичност и мистичну оригиналност духовног певања православне музике.

Завршио је компоновање и дириговање на Музичкој академији у Београду. Након студија, посветио се компоновању православне музике. Његова хорска дјела, а прије свега Псалм 86, Покајничка молитва, Молитва Давидова и Херувимска пјесма, успјешно су извођена у Европи и Сједињеним Америчким Државама.

Пуних 14 година водио је најстарији београдски хор, Прво београдско пјевачко друштво, а двије године Београдски свештенички хор.

Камерни хор „Свети Ђорђе“ основао је 1989, а годину дана касније и хор Српске патријаршије. У име Српске православне цркве, 1992. основао је црквене хорове у неколико градова Њемачке.

Поред бројних концерата сакралне музике у Европи и Сједињеним Америчким Државама, радио је и за неколико радио програма, снимљених у сарадњи са Гораном Бреговићем.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстВјетровито и облачно са јачим падавинама на југу
Сљедећи текстУ Српској рођене 24 бебе