Насловна Најновије Преминуо Лас Веландер, гитариста легендарне групе АББА

Преминуо Лас Веландер, гитариста легендарне групе АББА

208
0

Лас Веландер, гитариста групе АББА, преминуо је након кратке битке с карциномом у 70. години, а тужну вијест потврдила је његова породица.

– С неописивом тугом морамо објавити да је наш вољени Лас заспао. Лас се недавно разболио од, како се показало, рака који се проширио, а рано на Велики петак преминуо је окружен својим најмилијима. Био си невјероватан музичар, те скроман као мало њих, али прије свега био си диван супруг, отац, брат, ујак и дјед. Љубазан, брижан и пун љубави… и још толико тога, невјероватно је да сада морамо живјети без тебе. Волимо те пуно и фалиш нам – написали су чланови његове породице на Фејсбуку.

Веландер је почео да свира гитару као дијете у свом родном граду Нори у Шведској. У октобру 1974. придружио се легендарној АББА-и, Агнети Фелтског, Бјорну Улвеусу, Бенију Андерсону и Ани-Фрид Лингштад. Одсвирао је више од 20 АББА-иних пјесама, међу којима и неке од њихових најпознатији, а 2008. године радио је и на хиту Мамма Миа!.

Лас је радио и на АББА-ином посљедњем „Voyage“ албуму који је објављен 2021. године.

С познатим музичарима наступао је и на неким турнејама, а након одласка из АББА-е, 1980. године, започео је и соло каријеру, те објавио свој албум 1981.

Након тога објавио је још 11 албума. Посљедњи свој албум објавио је 2006. године, а превео га је и на енглески с насловом „Simple Ticket“.

ИЗВОРагенције
Претходни текстНерадни дани за Васкршњe празнике
Сљедећи текстУ Вишеграду се ове године очекује се више од 400.000 туриста