Насловна Најновије Преминуо легендарни Ћиро Блажевић

Преминуо легендарни Ћиро Блажевић

126
0

Легендарни фудбалски тренер Мирослав Ћиро Блажевић преминуо је у 88. години послије дуге борбе са тешком болешћу.

Болест му је први пут дијагностификована 2011. године, двапут ју је побиједио, али трећи пут, нажалост, није успио.

Тренерско име је стекао донијевши Динаму, након 24 године чекања, у сезони 1981/82, четврту и касније ће се показати посљедњу титулу шампиона Југославије.

Са ’Модрима’ је  наредне сезоне узео и пехар Купа Маршала Тита, да би касније у првенствима Хрватске са клубом из Максимира још два пута (1993. и 2003) први пресијецао циљну врпцу. Под његовом диригентском палицом Грасхопер је у сезони 1983/84. тријумфовао у шампионату Швајцарске, деценију раније одвео је екипу Сиона до трофеја Купа у тој неутралној земљи, а у успјехе му се свакако може уписати и то што је  сачувао Приштину у елитном фудбалском рангу СФРЈ, те увео тузланску Слободу у Премијер лигу Босне и Херцеговине.

Мада му није донијела трофеј, његов највећи тренерски успех је вјероватно авантура на Мундијалу у Француској 1998. године када је репрезентација Хрватске под његовим вођством освојила треће мјесто. Као селектор успио је деценију касније да препороди репрезентацију БиХ али му, ипак, није пошло за руком да преко Португала у баражу одведе ’Змајеве’ на Свјетско првенство у Јужној Африци.

 

 

ИЗВОРспорт клуб
Претходни текстСпасиоци из Српске стигли у разорени Кахранманмараш
Сљедећи текстХладно из сунчане периоде