Насловна Вијести Република Српска Преминуо Радослав Брђанин

Преминуо Радослав Брђанин

210
0

Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослав Брђанин преминуо је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Брђанин је осуђен на 30 година у Хашком трибуналу, а након 23 године проведене у затвору стигао је у Бањалуку због тешког здравственог стања.

Брђанину је, подсјетимо, у неколико наврата предсједник суда Кармел Ађијус одбио захтјеве за пуштање на пријевремену слободу иако је Брђанин формално испунио услове.

Након пресуде Хашког трибунала Брђанин казну је служио у Данској, одакле је пребачен у притвор Хашког механизма за међународне кривичне судове из затвора у Данској 14. септембра прошле године.

Разлог за његово пребацивање је био тај што је Данска обавијестила суд у Хагу да је према свим њиховим законима Брђанин испунио услове да га пусте на слободу и да више немају право да га држе у затвору. Тада су поручили да он више у Данској не може да издржава казну јер би тиме прекршили његова људска права.

Он је у Шевенингену требало да остане све док управа Механизма за кривичне судове у Хагу не направи споразум са неком другом земљом у коју ће бити пребачен на издржавање остатка казне или да га пусте на слободу.

Брђанин је први министар грађевинарства, саобраћаја и комуналних дјелатности Републике Српске и потпредсједник Владе Републике Српске.

По увођењу вишепартијског политичког система постао је члан СДС-а. Изабран је 1991. за потпредсједника Скупштине заједница општине САО Крајине, а исте године изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Након рата, Брђанин је био предсједник Народне странке Републике Српске све до његовог хапшења у јулу 1999. године и одвођења у Хаг под оптужбом да је одговоран за злочине у Крајини.

ИЗВОРртрс
Претходни текстВучић 20. септембра на Генералној скупштини УН
Сљедећи текстСастали се Вучић и Ердоган