Насловна Најновије Преминуо Радослав Граић, композитор и дугогодишњи уредник у Радио-телевизији Србије

Преминуо Радослав Граић, композитор и дугогодишњи уредник у Радио-телевизији Србије

175
0

У Београду је синоћ послије краће болести у 92 години преминуо Радослав Граић, композитор и дугогодишњи уредник у Радио-телевизији Србије.

Радослав Граић, пјевач и композитор, рођен је 1932. године у Мркоњић Граду, у Босни и Херцеговини. Наслиједивши музички таленат од оца, често је пјевао на школским приредбама. Школовао се у Травнику, а гимназију је 1950. завршио у Бањалуци, гдје је упоредо похађао и музичку школу.

У Београду је живио од Другог свјетског рата гдје је и дипломирао историју умјетности на Филозофском факултету, али и соло пјевање на Музичкој академији. На приједлог Дубравке Нешовић, почео је да пјева у Хору Радио Београда, а убрзо је полагао и аудицију код Властимира Павловића Царевца, и тако постао вокални солиста народне музике у тој радио станици.

Када је Граић завршио Музичку академију, понуђено му је да наступа у опери. И поред неколико успјешних проба, одлучио је да се ипак тада – посвети забавној музици.

Радослав Граић је један од најсвестранијих стваралаца популарне музике на овим просторима, чије дјело је на својеврстан начин обиљежило генерације које су стасавале у другој половини 20. вијека на овим просторима.

Љубав према компоновању мелодија у духу народног мелоса јавила се послије прве пјесме коју је написао за дует Радуловић – Јовановић. Од тада настају пјесме за сва времена: Долетеће бели голуб, Имала сам другарицу, Крчмарице још вина наточи, Жубор вода жуборила и многе друге, а пјесма Мито бекријо коју је прославила Василија Радојчић, постала је толико популарна да и данас многи мисле да је изворна пјесма.

Иако је највише стварао за вокалне солисте народне музике, био је веома успјешан и као композитор забавних пјесама које је често и сам интерпретирао.

Добитник је многобројних награда и признања за вокално извођење и за композиторски рад међу којима су: Златна медаља за заслуге 2020. године, естрадно музичка награда Србије за животно дело (2017), Златни мелос – награда за животно дјело, Сабор народне музике Србије итд, преноси РТС.

Радослав Граић, осим што је био пјевач, композитор, некадашњи је музички уредник Телевизије Београд. Уређивао је многе значајне емисије и серије.

Његов ангажман обиљежио је рад на бројним пјесмама за ТВ, позориште, филм међу којима су најпознатије шпице за популарне игране серије Камиондзије, Позориште у кући и др.

 
ИЗВОРNezavisne
Претходни текстПет студената Музичке академије УИС наступају на Београдском фестивалу хармонике
Сљедећи текстКонференције „Јахорина економски форум“ и „Јахорина пословни форум“ од 26. до 28. априла (ВИДЕО)