Насловна Вијести Преминуо чувени гитариста Том Верлен

Преминуо чувени гитариста Том Верлен

161
0

Гитариста рок бенда ‘Television’ Том Верлен, преминуо је у суботу у Њујорку у 73. години.

На свом врхунцу, ‘Television’ су имали три сингла на британској Топ 40 листи, а пажњу шире публике привукли су албумима ‘Марки мун’ (Marquee Moon) и ‘Adventure’, које многи сматрају за неке од најутицајнијих албума снимљених на западној обали САД током 70-их година прошлог вијека, преноси Би-Би-Си.

Верлен је од штампе и савременика хваљен као један од највештијих гитариста своје генерације, а заједно са ‘Television’ наступао је у сада непостојећем клубу ЦБГБ’с у Њујорку, заједно са ‘Рамонсима’, ‘Блонди’ и ‘Токинг Хедс’ (Talkning Heads), и на тај начин популаризовао панк, алт-рок и њу-вејв жанрове.

Иако их многи сматрају припадницима панк покрета, ‘Television’ су у својим пjесмама често користили дугачке гитарске соло дионице, као и музикалније приступе од онога што се обично сматра панк музиком, пише британски јавни сервис.

Верлен је рођен као Томас Милер, али је за своје умјетничко име узео презиме пјесника француског симболизма Пола Верлена.

Након што је ‘Television’ престао са радом, Верлен је објавио низ соло албума, а међу музичарима који су на друштвеним мрежама упутили посљедњи поздрав су и Мајк Скот из ‘The Waterboys’, Вил Сарџент из ‘Echo and the Baunnumen’, и Мајкл Балзари Фли из ‘Red Hot Chili Pappers’.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстНАТО спреман за директну конфронтацију са Русијом
Сљедећи текстДодик: Срби да буду јединствени око преговарања