Насловна Вијести Источно Сарајево Премијерно приказан документарни филм „Одбрана села Дрецељ“ у Сокоцу

Премијерно приказан документарни филм „Одбрана села Дрецељ“ у Сокоцу

268
0

На Сокоцу је синић премијерно приказан документарни филм Саше Николића „Одбрана села Дрецељ“, које је након Дејтона припало федералној општини Олово. Николић је рекао новинарима да је филм снимљен поводом 30 година од формирања Друге романијске моторизоване бригаде, у чијем саставу је био и Оловски батаљон и Дрецељска чета Војске Републике Српске.

Он каже да је циљ да се његује култура сјећања и да се овјековјече српски борци који су јуначки одбранили ово село у Одбрамбено-отаџбинском рату, а након Дејтона морали напустити своја огњишта, јер је село припало Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, документарни филм је сниман у протеклих десет мјесеци на подручју села Дрецељ, на подручју општина Соколац, Источно Ново Сарајево, Пале, Зворник и Власеница, гдје након избјеглиштва живе мјештани овог села.

Николић је нагласио да је филм снимљен по његовој књизи „Срби, Дрецељ и Дрецељани“ коју је објавио у Београду 2012. године као и по архивским ратним и поратним видео-снимцима, те по свједочењу демоблисаних бораца Војске Републике Српске.

– Филм о одбрани села Дрецељ траје 44,28 минута, а о значају те борбе говоре двојица владика, 17 демобилисаних бораца Војске Републике Српске, три телевизијске екипе, седам новинара, девет сниматеља, шест монтажера, двојица естрадних умјетника, гуслар – навео је Николић.

Николић је подсјетио да је прије протеклог рата око 300 Срба живјело у селу Дрецељ, које је почетком деведесетих година припадало српској општини Олово.

Он је напоменуо да су Бошњаци након Дејтона у селу порушили капелу, око 100 породичних кућа, 42 викендице и око 500 пратећих објеката.

Николић истиче да су ранији мјештани Дрецеља 2011. године обновили славу села Спасовдан, а 2012. године на темељима порушене капеле за осам мјесеци изградили Цркву Вазнесења Господњег гдје се окупљају, организује литургија и помен за 12 погинулих борца, те културно-умјетнички програм.

Душка Лукић, директор соколачке Установе за културу „Перо Косорић“, рекла је новинарима да је ова установа организовала премијерно приказивање филма „Одбрана села Дрецељ“, те навела да је премијера кренула са Сокоца – мјеста у којем је формирана Друга романијска моторизована бригада.

Након премијере на Сокоцу филм ће бити приказан широм Српске, Србије и у српској дијаспори.

Спонзори филма су Град Источно Сарајево и општине Соколац и Пале.

Саша Николић, српски књижевник рођен у Олову, добитник је више награда и признања, аутор је 12 књига, од којих четири у прози и осам у епској поезији.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстБилећанин Саво Милојевић најмлађи доктор медицинских наука у Српској
Сљедећи текстСамарџија: Милош Божовић стигао у Москву, смјештен на клинику