Насловна Најновије Признање самопроглашеног Косова – срамота и опасан преседан

Признање самопроглашеног Косова – срамота и опасан преседан

157
0

Бивши предсједник Чешке Милош Земан, рекао је да Косово представља опасан преседан, гдје велике силе намећу своју вољу мањим државама и немилосрдно мјењају постојеће границе.

Земан је на конференцији о теми сукоба на Косову и Метохији и у Украјини, оштро критиковао признање Косова, осудивши га као „подршку држави повезаној са мафијашким структурама и репресијом над српском мањином“.

Он је истакао да је колективно признање самопроглашеног Косова било и остало срамота, те позвао на досљедност у међународним стандардима.

„Не чинимо свијет бољим затварајући очи пред проблемима и претварајући се да не постоје или су нестали. Случајеви Косова и Украјине нас уче, колико јаке и непопустљиве суперсиле могу бити, када су у питању њихови интереси. Мислим да је важно не одустајати пред великом силом, истрајати и настојати да исправимо веома болне неправде“, рекао је Земан.

Бивши чешки предсједник је нагласио да се у данашњем свијету морал и вриједности углавном користе у борби против идеолошких противника.

Организатор конференције, политиколог Иљић Милутин из Института за геостратешке студије „Геополитикон“, рекао је да је улога НАТО-а на Косову и Метохији отворила Пандорину кутију, што је довело до каснијих агресорских ратова у САД.

ИЗВОРсрна, фото илустрација EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Претходни текстСутра наоблачење са кишом, на планинама слаб снијег
Сљедећи текстДипломе за осам планинарских водича (Видео)