Насловна Вијести Република Српска Приједор: Обиљежен дан несталих и погинулих Републике Српске

Приједор: Обиљежен дан несталих и погинулих Републике Српске

209
0

Полагањем вијенаца испред Централног спомен-обиљежја „За крст часни“ у Приједору, посвећеног борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, вечерас је обиљежен 15. септембар – Дан несталих и погинулих Републике Српске.

Замјеник предсједника градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Славиша Кнегињић истакао је да су породице огорчене радом Института за нестала лица БиХ, наведећи да је у питању нерад и тотална лежерност према Србима.

Он је подсјетио да Српска трага за 1.648 лица, од којих су 1.011 цивили, те да би, с обзиром на то да су у протеклој години идентификована 22 Србина, том динамиком било потребно 183 године да сви буду пронађени.

– Ми морамо поново тражити да у Републици Српској имамо свој институт за тражење несталих – рекао је Кнегињић новинарима у Приједору.

Лазо Марчетић у рату је остао без сина којег и даље тражи, а његов Ђорђо је имао 34 године.

– Порука би била да се потруде мало не би ли се пронашло икада ишта. Жалосно, већ 27 година чекамо, а не можемо наћи ни кост. Онда знате каква су очекивања, а прекосутра је тачно 27 година кад је нестао горе на Вранској код Крупе – рекао је Марчетић.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да ће Република Српска трајати онолико колико буде трајало сјећање на оне који су за њу дали животе.

– Овдје се слобода увијек плаћала крвљу. Зато ми не смијемо пустити да заборав убије истину да нам се опет не би дешавале такве ствари – поручио је Ковачевић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Ранко Колар рекао је да су ти људи дали животе да би данас у миру живјели. 

ИЗВОРРТРС
Претходни текстНепосредно обраћање-Николе Лазаревића, предсједник Еколошке партије РС, РТВИС, 14.09.2022.(ВИДЕО)
Сљедећи текстТри деценије постојања Универзитета у Источном Сарајеву