Насловна Вијести БиХ Прије 150 година освештана Саборна црква у Сарајеву, граду у коме данас...

Прије 150 година освештана Саборна црква у Сарајеву, граду у коме данас нема Срба

225
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Саборна црква у Сарајеву осештана на данашњи дан прије 150 година и у најтежим временима била чувар духовног, националног и вјерског идентитета, данас готово празна јер у Сарајеву нема Срба.

„На данашњи дан, прије тачно 150 година, на празник Светог пророка Илије 1872. године, освештана је Саборна црква у Сарајеву, која је и у најтежим временима била чувар духовног, националног и вјерског идентитета нашег народа и мјесто окупљања Срба. Нажалост, данас је ова црква, која је већ вијек и по духовно средиште нашег народа, у центру Сарајева готово празна, јер у Сарајеву, које је некад било највећи српски град у БиХ, данас нема Срба“, истакао је Додик.

Оно мало Срба и вјерника што је остало, каже Додик, изложено је најстрашнијој дискриминацији и њихов положај је понижавајући.

Додик је истакао да срамотне поруке које свакодневно упућују Србима приказују стварну слику Сарајева, које каже да за Србе ту нема мјеста..

„Без Саборне цркве и других наших светиња, положај нашег народа био би далеко неподношљивији и зато је важно да чувамо наше светиње и поштујемо нашу вјеру, јер само окупљени око Цркве, као нашег духовног средишта, можемо сачувати наш идентитет“, наведено је на Додиковом „Инстаграму“. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПовеља општине Соколац министру финансија Зори Видовић (ВИДЕО)
Сљедећи текстОбиљежавање Дана и крсне славе Светог пророка Илије на Сокоцу (ВИДЕО)