Насловна Најновије Прије 39 година Сарајево је било центар свијета (ФОТО/ВИДЕО)

Прије 39 година Сарајево је било центар свијета (ФОТО/ВИДЕО)

147
0

На данашњи дан, прије 39 година, у Сарајеву су почеле 14. Зимске олимпијске игре. Главни град Босне и Херцеговине од 8. до 19. фебруара 1984. био је домаћин тада највеће спортске манифестације у свијету.

Сарајево је те 1984. угостило најбоље такмичаре у зимским спортовима. То су биле прве Олимпијске игре за вријеме мандата Хуана Антонија Самарана (умро 2010. у Барселони).

Фестивал младости и спорта, како су га многи називали у свијету, ушао је у историју олимпијског покрета. Не само по многим рекордима који су забиљежени на такмичењима, већ и према онима који су постигнути много прије истинског почетка првих Зимских олимпијских игара одржаних у овом дијелу Европе.

Годину дана прије свечаног отварања ЗОИ-ја изграђени су сви потребни објекти за њихово одржавање. Укупно је реализовано 167 главних и више од 400 помоћних пројеката. Када је стигла вијест да је Сарајево добило организацију – за учешће пријавиле су се репрезентације 49 олимпијских националних комитета, што је био до тада рекордан број у историји зимских олимпијских игара. У Сарајево је стигао и рекордан број учесника – спортиста и њихових пратилаца – више од 2.500 особа.

Главни град Босне и Херцеговине домаћинство је добио послије велике борбе с јапанским Сапором. На такмичењу је учествовало 998 мушкараца и 274 жене. Олимпијски програм проширен на 49 догађаја. Зимска олимпијска породица добила је пет нових чланова – Монако, Порторико, Дјевичанска Острва, Египат и Сенегал.

Olimpijske igre u SarajevuДомаћин такмичења на Зимским олимпијским играма били су Јахорина, Бјелашница, Игман и Требевић, као и град Сарајево.

Додјела медаља је организована на платоу испред Скендерије, а Олимпијске игре у Сарајеву 1984. су биле најбоље организоване игре до тада.

Борилишта у граду: Стадион Кошево – церемонија отварања, Ледена дворана Зетра – умјетничко клизање, хокеј на леду, церемонија затварања, Клизалиште Зетра – брзо клизање, Скендерија – хокеј на леду.

Борилишта на планинама: Бјелашница – мушко алпско скијање, Јахорина – женско алпско скијање, Игман, Велико Поље – скијашко трчање, нордијска комбинација, биатлон, Требевић – боб, санкање.

Наравно, сарајевска Олимпијада је тада постала покретач развоја зимско–спортског и континенталног туризма у региону.

Најуспјешнији су, скоро према традицији били спортисти из СССР-а са 25 медаља (6 златних, 10 сребрених, 9 бронзаних) и Источне Њемачке са једном мање, али и више освојених злата (9, 9, 6).

Одлични су били и Финци, али је за све нас најважнији догађај био велеслалом мушкараца 14. фебруара. На тај дан тадашња Југославија освојила је једну медаљу.

Јуре Франко, бивши словеначки скијаш и југославенски репрезентативац у алпском скијању је освојио сребрну медаљу у велеслалому.

Игре су завршене 19. фебруара свечаном церемонијом у Олимпијској дворани Зетра, а тадашњи предсједник Међународног олимпијског комитета Хуан Антонио Самаран рекао  је да су то биле најбоље организоване игре до тада.

ИЗВОРрадио сарајево
Претходни текстХладно из сунчане периоде
Сљедећи текстУ Турској регистровано 648 накнадних земљотреса