Насловна Најновије Продановић: Лепеза планова и пројеката за које је добијена подршка

Продановић: Лепеза планова и пројеката за које је добијена подршка

164
0

Новоизабрани начелник братуначке општине Лазар Продановић изјавио је да се за мјесец очекује да ће преко моста „Братољуб“ кренути и теретни саобраћај, те истакао да је са предузећем „Путеви Републике Српске“ договорена израда пројектне документације за изградњу заобилазнице око Братунца како више не би било застоја саобраћаја у овом мјесту.

– Заобилазница је приоритетан пројекат и имамо чврста обећања да ће се обезбиједити средства да се крене у његову реализацију, као и за израду насипа поред Дрине за који пројекат треба да ураде Воде Републике Српске. Та два пројекта ће упоредо бити реализована – прецизирао је Продановић за Срну.

ИЗГРАДЊА БЕСЦАРИНСКЕ ЗОНЕ, БРЕНДИРАЊЕ МАЛИНЕ

Продановић је навео да је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац током сусрета у Сарајеву у понедјељак, 6. фебруара, обећао подршку за изградњу слободне, бесцаринске индустријске зоне низводно од моста „Братољуб“ на Дрини.

Он је навео да је са Кошарцем разговарао и о спровођењу процедуре за брендирање малине, чији је Братунац највећи произвођач у Републици Српској и БиХ.

– Већ је издато упутство за трансфер новца који је обезбијеђен за откуп експроприсаног земљишта за нову бесцаринску зону. Ускоро ће почети исплата власницима парцела на којима ће се градити индустријска зона – појашњава Продановић и истиче да за већину пројеката има подршку предсједника и Владе Републике Српске, али и других нивоа власти у БиХ.

Према његовим ријечима, посебно је значајан пројекат изградње новог обданишта код школе „Вук Караџић“.

– То је неопходно овој општини, јер је постојеће обданиште малог капацитета и ради се о старом објекту. Неопходно је да се изгради савремени објекат довољног капацитета за ово мјесто. Тај пројекат ће бити сигурно реализован до краја идуће године – увјерава Продановић.

Он је најавио проширење пута у насељу Раковац, те обилазак мјесних заједница ради сагледавања њихових потреба, а потом и израду планова за реализацију пројеката.

Продановић је истакао да ће се наставити уређење и асфалтирање још два паркиралишта чим временски услови то дозволе, те асфалтирање Јеловачке улице и санацију улица, тротоара и уличне расвјете.

Он је најавио и уређење локације бивше циглане за проширење градског гробља, што треба хитно рјешавати.

РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОРТСКЕ ДВОРАНЕ

Међу пројектима, чији је почетак Продановић најавио за кратко вријеме, је реконструкција спортске дворане чији је кров прије неколико дана оштетила олуја.

– Предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао нам је обезбиједити средства за тај пројекат и потребно да је да у што краћем року доставимо елаборат за обнову да бисмо добили средства за реализацију – прецизира нови братуначки начелник.

Према његовим ријечима, ускоро ће бити урађен пројекат за проширење мреже градског водовода до села Факовићи, Жлијебац, Полом и Коњевић поље којим би се дугорочно ријешило питање водоснабдијевања скоро свих насељених мјеста у братуначкој општини.

Међу пројектима чија ће реализација бити започета, али ће трајати више година је изградња спомен-дома жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата. Продановић каже да ће покренути израду пројектне документације обезбјеђења локације и средстава за њено уређење и почетак изградње тог комплекса.

ПОСЕБНА ПАЖЊА СОЦИЈАЛНИМ ПРОГРАМИМА

Продановић, као љекар са вишедеценијским искуством, каже да посебан сензибилитет испољава према болесним и старим лицима, материјално угроженим особама, пензионерима, али и новорођеној дјеци.

– Већ смо договорили да се исплати по 1.000 КМ за новорођену дјецу у јануару ове године, те да се обезбиједе средства за исплату прве транше од 1.000 КМ до краја јуна за родитеље са троје више дјеце у овој општини, а друга транша до краја године, као подстицај наталитету и задржавању становништва на подручју ове општине – рекао је Продановић.

Продановић је најавио да ће ускоро бити исплаћена новчана помоћ пензионерима ове општине и навео да више од 800 братуначких пензионера има минималну или малу пензију, као и да се налазе у незавидном положају.

Он каже да ће посебну бригу посветити обезбјеђењу помоћи социјално угроженим породицама и особама, те обезбјеђењу средстава за превоз средњошколаца, који похађају школе у околним мјестима.

Продановић је истакао да ће први пут у овој општини бити урађен правилник о субвенцијама послодаваца у реалном сектору за запошљавање нових радника на најмање три године и отварање нових радних мјеста, те да ће они бити ослобођени одређених пореских обавеза и такси с циљем подстицаја запошљавања и задржавања становништва на овом подручју.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПреминула глумица Бранка Веселиновић
Сљедећи текстСутра име кандидата за новог директора ОБА