Насловна Најновије Пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија

Пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија

299
0

У родном селу Светог Василија Острошког – Мркоњићима у Требињу, пронађене су мошти Свете Ане, мајке овог великог светитеља, објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Православни вјерници примили су благодат на благодат обретењем земних остатака Светитељеве мајке Ане – Анастасије, само неколико дана прије прослављања његовог празника, 12. маја, наводи се у саопштењу Епархије.

„Пажљиво уклањање плоча, уз стручни надзор и искусне савете археолога, љекара и присутних свештених лица, открива читав, необично добро очуван женски скелет, у правилном анатомском положају, руку скрштених на грудима и дивне, златно-жуте боје“, наводи се у саопштењу.

У гробљанској цркви Светог Николаја Мирликијског у светитељевим родним Мркоњићима, на Светој литургији, уз епископа захумско-херцеговачког Димитрија били су присутни и игумани Манастира Острог Сергије са братијом, те игумани Манастира Завала Василије, Манастира Kосијерево Арсеније и парох мркоњићки, протојереј Никола /Јанковић/.

„Након што су све кости извађене, у свечаној литији бивају пренесене од гробља до манастирског храма Светог Василија /удаљеног неколико стотина метара/ гдје се, опет уз стручни надзор археолога и љекара, приступа њиховом детаљнијем чишћењу, прању у млакој води и припремању за накнадно прање у бијелом вину, премазивање маслиновим и ружиним уљем и коначно полагање у кивот у коме ће бити похрањене“, наведено је у саопштењу.

Kости Свете Ане смјештене су у дрвени кивот /дар острошког братства/ и биће свечно изнесене на литургијско свенародно поклоњење на празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, 12. маја у манастирској Цркви.

ИЗВОРсрна, фото Епархија захумско-херцеговачка
Претходни текстУхапшен отац осумњиченог за осмоструко убиство у Младеновцу
Сљедећи текстБањалука: Идентификовано малољетно лице у вези са угрожавањем сигурности