Насловна Вијести Република Српска Просјечна јулска нето плата 1.160 КМ

Просјечна јулска нето плата 1.160 КМ

181
0

Просјечна јулска нето плата у Републици Српској износила је 1.160 КМ и у односу на јунску номинално је већа за 0,3 одсто, а реално мања за 0,6 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.

Највиша просјечна јулска нето плата исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања и износила је 1.617 КМ, а најнижа у подручју грађевинарства 859 КМ.

У односу на јул прошле године у свих 19 подручја забиљежен је номинални раст нето плате, од чега највише у подручјима стручне, научне и техничке дјелатности 19 одсто, колико и у подручју трговине на велико и мало, поправке моторних возила и мотоцикала, а у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељство 18,8 одсто.

Просјечна јулска бруто плата износила је 1.753 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу у односу на мјесец раније у просјеку су више за 0,9 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 15,4 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у јулу забиљежен је у одјељку превоз 34,4 одсто због већих цијена у групи горива и мазива за лична возила од 53,7 одсто, затим у одјељку храна и безалкохолна пића 24,7 одсто, док су ниже цијене на годишњем нивоу у јулу забиљежене у одјељку одјећа и обућа 5,7 одсто, усљед сезонских снижења.

Претходни текстЦијена гаса расте из сата у сат – достигла 3.000 долара
Сљедећи текстРанко Рисојевић добитник награде „Бранко Радичевић“