Насловна Најновије Прутина: Нећу гласати за санкционисање СНСД-а и Додика

Прутина: Нећу гласати за санкционисање СНСД-а и Додика

233
0

Члан Централне изборне комисије БиХ Вања Бјелица Прутина рекла је да на наредној сједници ЦИК-а неће подржати санкционисање СНСД-а и њиховог кандидата за предсједника Републике Српске Милорада Додика због наводног говора мржње током избора јер не жели да даје допринос, легалитет и легитимитет непринципијелном и пристрасном поступању.

Прутина сматра да су сви случајеви које је ЦИК разматрао на јучерашњој сједници који се односе на приговоре за кориштење говора мржње на протеклим изборима требало да буду рјешавани у законским роковима, што је, каже, стално заговарала, а не мјесецима послије тога.

Она је рекла да су ти предмети коначно стављени на дневни ред као резултат њеног јавног иступа на сједници гдје је захтијевала измјену пословника о раду ЦИК-а БиХ, који је „одједном након 23. септембра 2022. године, када је донесена Одлука о санкционисању за говор мржње, постао изговор за недоношење одлука о санкционисању“.

Прутина је нагласила да је лично заступала политику нулте толеранције на говор мржње, али је, нажалост, у свим случајевима који су разматрани на тој сједници већински подржан приједлог службе секретаријата да се поступци у тим случајевима обуставе, односно да се приговор одбије као неоснован, осим у случају приговора СДА против Додика.

– Само у случају приговора СДА против СНСД-а и Додика, који је био кандидат за предсједника Српске, против приједлога службе секретаријата гласали су чланови ЦИК-а из реда бошњачког народа – истакла је Прутина за Срну.

Она је додала да је у свим осталим претходно разматраним случајевима кориштења говора мржње приједлог те службе подржан.

– Епилог би био да је једино СНСД и Додик на општим изборима користио говор мржње, а што, по мом личном мишљењу и дубоком убјеђењу, није тачно – нагласила је Прутина.

Она је додала да се таквим поступањем нарушава принцип независности и непристрасности ЦИК-а БиХ.

– На наредној сједници нећу подржати санкционисање СНСД-а и њиховог кандидата јер не желим својим гласом дати допринос, легалитет и легитимитет непринципијелном и пристрасном поступању – поручила је Прутина.

Она је оцијенила да ће, као и много пута до сада, углед институције и њену обавезу да поступа непристрасно и независно ставити изнад свега, те да никада неће учествовати у пристрасном поступању, о чему је „ријеч у конкретном случају“.

ЦИК није могао јуче одлучити да ли је говор мржње то што је лидер СНСД Милорад Додик, гостујући на „Хепи“ телевизији, Бошњаке у БиХ назвао муслиманима.

ЦИК-у је приговор стигао из СДА, а Сектор за правне послове и управна рјешења ЦИК-а сматра да говора мржње није било, те је предложено да приговор против Додика и СНСД буде одбијен.

Ипак, није било довољно гласова у корист /три „за“, четири против/, па је ова тема поновно разматрана на сједници ЦИК-а који је одржана непосредно након прве.

Међутим, због недослиједног тумачења и конфузије око питања одбацивања приговора или увођења санкција, предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић је одлучио уклонити ову тему с дневног реда, што значи да ће се покушати донијети одлука о њој на једној од будућих сједница.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИвана Спахић из Источног Сарајева добитник Златне сове за 2023. годину!
Сљедећи текстМарија Мочевић ученик генерације у категорији трећег степена Средње школе “28. јуни”