Насловна Вијести Република Српска Путин показао колико цијени принципијелност Српске и Додика

Путин показао колико цијени принципијелност Српске и Додика

282
0

За српски народ и Републику Српску, охрабрујуће је саопштење из Kремља након састанка предсједника Русије Владимира Путина и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и доказ је у којој мјери руски лидер цијени принципјелан став Републике Српске и Додика о неувођењу санкција Русији, рекао је политички аналитичар Стевица Деђански.

„Путин је врло захвалан што види да се у овим тешким временима, када су реално сви против њега и Србија и Република Српска држе принципа који је заснован на међународном праву“, рекао је Деђански за Срну.

Он је нагласио да српски народ треба да буде поносан, што у овим турбулентним временима има руководства која умију да се понашају онако како треба у међународним односима и у крајњем случају према пријатељима.

„Неколико ствари су битне Србији и Републици Српској. Русија нам на политичком нивоу брани Kосово и Метохију и чува Републику Српску. То никада не смемо да заборавимо. То су национални интереси, али ако говоримо о економском развоју, он се дешава јер имамо стабилну власт и добру цену енергената“, рекао је Деђански.

Он је нагласио да најава наредног сусрета Додика и Путина за септембар, малтене представља директну подршку српском народу и самом Додику пред изборе у октобру, захваљујући томе што он води врло принципјелну политику бранећи међународно право и изворни Дејтон.

„Њега /Додика/ нападају за скроз другу ситуацију, а само Република Српска и Милорад Додик бране Дејтон. Сви су на другој страни и лидер СДА Бакир Изетбеговић и опозиција у Српској, што је срамотно“, истакао је Деђански.

Он је истакао да Русија Србији, а према обећањима из Сант Петербурга Републици Српској, обезбјеђује цијену гаса која је и до осам пута нижа неко на свјетском тржишту што је јак адут за привреду.

„Све те стране компаније не долазе што нас посебно воле, већ се бизнис мери интересима, а интереси су да у овим крајевима имају инфрастуктуру, стабилну власт, јефтине енергенте и радну снагу која је обучена, а јефтинија него у њиховим земљама“, навео је Деђански.

Руски предсједник Путин изјавио је током састанка са Додиком да цијени принципијелан став Републике Српске о неувођењу санкција Русији и потврдио да ће сарадња бити развијана, саопштено је из Kремља.

Додик је изјавио да је разговор са Путином био пун разумијевања и отворености и да је потврђено опређељење да се заједно гради гасовод и двије гасне електране.

Српски члан Предсједништва БиХ је најавио да ће поново у септембру доћи у Русију, када ће бити прилика да настави разговор са руским предсједником Путином.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗагреб ове године без дефилеа “Бесмртног партизанског одреда“
Сљедећи текстСлужен парастос за 99 припадника Касиндолског батаљона