Насловна Најновије Путин: Саставити листу земаља-партнера БРИКС-а и унијети у завршну декларацију

Путин: Саставити листу земаља-партнера БРИКС-а и унијети у завршну декларацију

97
0

Руски предсједник Владимир Путин предложио је на сједници БРИКС-а у ужем формату да се оформи списак земаља-партнера БРИКС-а и да се то унесе у завршну декларацију Самита.

Поред тога, Путинов помоћник Јуриј Ушаков је рекао и да је у оквиру БРИКС-а постигнут договор о критеријумима за државу – партнера.

Даље проширење организације одвијаће се у складу с тим, навео је он.

Према ријечима Ушакова, усаглашен је списак од 13 држава, али он још није објављен.

Говорећи о проширењу БРИКС-а, руски предсједник је рекао да не би било исправно игнорисати изванредно интересовање земаља Глобалног југа и истока.

Поред тога, Путин је констатовао да Русија настоји да ојача ауторитет БРИКС-а у свијету и да се усредсреди на рјешавање глобалних и локалних проблема.

Он је констатовао да БРИКС има велики ауторитет и утицај у међународној арени и предложио да се на сједници у уском формату размотре глобална питања и регионални сукоби.

– Земље БРИКС-а имају огроман економски, научни, демографски и политички потенцијал. Земље БРИКС-а на дјелу, а не на ријечима, показују да преузимају одговорност за ситуацију у свијету – нагласио је Путин и указао да се у мултиполарном свијету дешавају кардиналне промјене.

Путин је, поред тога, назвао три главна правца сарадње земаља БРИКС-а, истакавши рад на интеграцији нових земаља учесница у активности организације.

– На све начине смо допринијели продубљивању вишестране сарадње наших држава у три главне области: политици и безбједности, економији и финансијама, културним и хуманитарним контактима – нагласио је шеф руске државе током сједнице.

Путин је нагласио да се много ради на обезбјеђивању несметане и што потпуније интеграције нових земаља учесница у рад асоцијације.

Самит БРИКС-а у Казању одржава се од 22. до 24. октобра. Како је рекао помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков, на Самиту учествују представници 36 земаља, од којих 22 на највишем нивоу, а такође и руководиоци шест међународних организација.

ИЗВОРртрс
Претходни текстВанредно обавјештење из ВиК Источно Сарајево
Сљедећи текстПрестављање пројекта “Креативна Европа” 4. новембра