Насловна Најновије Путин: Сједињене државе гурају Европу у хаос

Путин: Сједињене државе гурају Европу у хаос

59
0

Руски предсједник Владимир Путин, изјавио је да је Вашингтон одговоран за уништење стратешке стабилности у свијету и да опасност за Европу не долази од Русије, већ од њене потпуне зависности од Сједињених Држава.

„САД гурају Европу у хаос, лишавају је права да постоји као субјекат на међународној сцени и лишавају је њеног културног идентитета“, рекао је Путин и додао да су односи Русије и ЕУ деградирали, али не кривицом Москве.

Он је указао да је антируска кампања, праћена измишљотинама да се Русија спрема да нападне Европу.

„Сви схватамо да је то апсолутна глупост. Ако Европа жели да остане један од свјетских центара, потребно је да буде у добрим односима са Русијом. Москва је спремна за то“, рекао је Путин у обраћању руководству Министарства спољних послова Руске Федерације.

Он је навео да су егоизам и бахатост западних земаља, довели до садашњег стања и да се свијет приближио тачки без повратка, што је, како каже, недопустиво.

„Проблеми који су постојали у бившој Југославији, довели су до сукоба због мијешања Запада, који има обичај да једну страну која му се не свиђа окриви за апсолутно све и да против ње уведе све врсте ограничења, а поред Југославије то је учињено и у Ираку, Либији и Сирији“, рекао је Путин.

Он је указао да ниједна земља у свијету није сигурна, да се неће наћи на списку држава које су се нашле под нападом НАТО-а.

Руски предсједник је додао да се свијет мијења и да ништа више неће бити као прије у економији, технологији, глобалној политици, као ни у другим областима, пренио је „Спутњик“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација AFP
Претходни текстВишеград: Почела показно-тактичка вјежба МУП-а Републике Српске
Сљедећи текстСушић: Најмање два лица сумњиче се за крађу 500.000 КМ у Добоју