Насловна Вијести Република Српска Пчелари задовољни овогодишњим приносом меда

Пчелари задовољни овогодишњим приносом меда

143
0

 Након двије године релативно лоше медоносне сезоне, пчелари бањалучке регије задовољни су овогодишњим приносима, али нису субвенцијама, због чега очекују да ће им подстицаји у сљедећој години бити већи.

Казао је то за “Глас Српске” предсједник Друштва пчелара “Бањалука” Дамир Барашин те додао да су ове године добијали шест марака по кошници, а лани 8,10 КМ.

– Недавно смо имали разговоре у Министарству пољопривреде, гдје смо их упознали с тим да су пчелари у Српској ове године добили најмању подршку у посљедње три године. Повећањем буџета за пољопривреду очекујемо да ће се и то повећати – казао је Барашин који је и предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске. Истакао је да нису задовољни ни подстицајима из градског буџета.

– Сматрамо да има још простора да се пчеларима помогне, поготово онима који живе искључиво од пчеларства. Након избора нове владе интензивније ћемо на ову тему разговарати са надлежнима из Центра за развој пољопривреде и села те ресорног министарства – казао је Барашин.

Објаснио је да је бањалучка регија добро поднебље за пчеларство, јер на неких 50 или 60 километара око Бањалуке може опстати багремова паша, паша аморфе, ливадска, кестенова и липова паша.

Доласком зиме и хладног времена, како каже, скаче продаја меда, због чега у наредном периоду очекују већу потражњу.

– Код нас мед слабо иде све док не захлади, а како крене вријеме прехладе, тако се интензивира и продаја. Потражња се повећава и са доласком људи из дијаспоре и за вријеме празника – казао је Барашин.

Истакао је да су цијене у односу на прошлу годину више за око 10 одсто, тако да теглица меда у Бањалуци кошта до 25 КМ, у зависности од врсте, али су багремов и шумски нешто мало скупљи од других врста.

За матичним млијечом, чијом производњом се бави веома мало људи, али и прополисом, како каже, влада солидна потражња.

– Прополис би морао далеко више да буде заступљен у употреби, јер су његови здравствени бенефити веома велики – рекао је Барашин додајући да је свијест повећана током пандемије, па га конзумира више становника.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић каже да су овогодишње субвенције на истом нивоу као претходних година.

– Исплатили смо субвенције како је правилником дефинисано. Пчеларе нисмо само подржавали субвенцијама него смо одобравали одређене пројекте у пчеларству, па је много њих тако набавило опрему – рекао је Илић. У Центру кажу да је за финансирање опреме у пчеларству издвојено око 46.000 КМ за 12 корисника.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстПолитичарима драстично повећање плата
Сљедећи текстИз куће у Бањалуци украдено 7.000 швајцарских франака