Насловна Вијести Република Српска Радно вријеме прилагодити временским условима

Радно вријеме прилагодити временским условима

236
0

Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске апеловало је данас да послодавци прилагоде пословање наступајућим температурама ваздуха да би заштитили здравље запослених и да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима.

Из Министарства су истакли да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности поврјеђивања радника.

У саопштењу је напоменуто да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, а није прописано ни у којим би таквим условима послодавци требало да обуставе рад јер постоји опасност по живот и здравље радника.

Међународни стандард ИСО 7243, додају, дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих температура, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.

Из Министарства апелују да послодавци примјене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену, да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање да би се заштитило здравље радника.

Министарство наводи и да су у складу са наведеним стандардом, у зависности од утврђеног топлотног индекса, који је мјеродаван за услове рада на отвореном у условима високе температуре предвиђени начини извођења радова и мјере рада за дате услове, као и препоруке за послодавце и раднике у вези са превенцијом, које ће помоћи да се ризик од изложености великим врућинама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру.

Те мјере су организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена, ротација послова, избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор и ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКошаркаши Србије отпутовали за Ригу
Сљедећи текстНа Палама из аутомобила украдена документа и кредитне картице